eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen j2) az uniós tagállamok és a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállami vezetőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. december 14-én. A kormányfő mellett Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (j3). Elöl balról Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor Brüsszelből Katarba ért: "szeretem, ha kultúrák találkoznak és játszanak egymással"

A labdarúgó-világbajnokság helyszínére ért a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben tárgyalást folytatott Prayut Chan-o-cha thaiföldi miniszterelnökkel, a megbeszélés fő témája a gazdasági együttműködés erősítése volt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Megállapították, hogy a magyar és a thaiföldi gazdaság szerkezete egymást kiegészítő jellegű, nem pedig versenytársai egymásnak, így a jövőben sokkal intenzívebb lehet az együttműködés a beruházások és a kereskedelemfejlesztés területén is.

A thaiföldi miniszterelnök köszönetet mondott Orbán Viktornak azért, hogy évente negyven thaiföldi diák tanulhat ösztöndíjjal Magyarországon - közölte a sajtófőnök, hozzátéve: a két kormányfő kölcsönösen hivatalos látogatásra hívta meg egymást.

Ezt követően megbeszélést folytatott Phankham Viphavanhnal, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság miniszterelnökével. A tárgyaláson megemlékeztek Laosz és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének 60. évfordulójáról, amelynek az is aktualitást ad, hogy Laosz már megnyitotta új nagykövetségét Budapesten, Magyarország pedig jövőre emeli nagykövetségi szintre diplomáciai képviseletét Vientiánban. Orbán Viktor kifejezte örömét, hogy e válsággal terhelt időkben is sikerül folyamatosan erősíteni Magyarország és Laosz gazdasági együttműködését.

A két miniszterelnök a világpolitikai helyzetet is értékelte; az orosz-ukrán háború kapcsán egyetértettek az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások fontosságában,

"olaj helyett hideg vizet kell önteni a tűzre".

Katarba érve Orbán Viktor megbeszélést folytatott Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani katari miniszterelnökkel. Ezt követően Orbán Viktor - a FIFA meghívására - a helyszínen megtekintette az Argentína-Horvátország futballmérkőzést. A kormányfő több interjút is adott katari sajtóorgánumoknak, majd még az éjjel Brüsszelbe utazik a szerdai EU-ASEAN csúcstalálkozóra, ahol az uniós tagállamok és a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének tagállami vezetői tárgyalnak egymással - közölte Havasi Bertalan.

"Szeretem, amikor kultúrák találkoznak és játszanak egymással azonos játékszabályok mellett ugyanabban a sportágban" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök katari újságíróknak nyilatkozva kedden.

A magyar kormányfő a Katarban tartott labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban arról beszélt, hogy megpróbálja otthonról követni a mérkőzéseket, de - mint megjegyezte - ez nehézségekbe ütközik, mivel nappal dolgoznia kell, így csak késő este jut erre ideje.

Kiemelte, hogy a katari labdarúgó-világbajnokság nemcsak látványos, de izgalmas is.

Orbán Viktor egyben nagyra értékelte a szervezést és azt, hogy Katar úgy döntött, a pénzt arra a célra költi, hogy az egész világot vendégül lássa.

Fontosnak tartotta mindemellett, hogy arab országban rendezik meg a labdarúgó-világbajnokságot. A "Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak teszik" szólást felemlítve úgy fogalmazott, nagyon jó, hogy egy arab országban látják vendégül a világot, amelynek így tiszteletben kell tartania a helyi szokásokat és szemléletmódot.

Mint mondta, ez nemcsak a labdarúgás, de az eltérő életfelfogás megértése szempontjából is fontos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×