eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Magyar vizsla bemutató a Vigadó téren 2013. április 28-án. Budapesten tartotta 60. jubileumi közgyűlését a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács.
Nyitókép: Magyar vizsla bemutató. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Vírusos betegség pusztítja a kutyákat, nincs vakcina

Gyors lefolyású, vírusos betegség pusztítja a kutyákat Szlovákiában. A veszettség tüneteit imitáló kór leginkább a vaddisznókkal kapcsolatba kerülő kutyákat veszélyezteti – mondta az InfoRádiónak a Nébih állategészségügyi és állatvédelmi igazgatója. Hatásos vakcina nincs, ezért csak megelőzéssel óvhatjuk meg a házi kedvenceket.

Ezt a betegséget egy magyar mikrobiológusról nevezték el, az 1900-as évek elején Aujeszky Aladár volt az, aki elkülönítette a veszettségtől – mondta Márton Lázár, a Nébih állategészségügyi és állatvédelmi igazgatója. Hozzátette: az Aujeszky-betegség egy herpeszvírus által okozott kór, amely vírusos agyvelőgyulladást okoz.

A tünetei kutyák esetében különösen nagyon hasonlítanak a veszettség okozta tünetekhez, de tudni kell, hogy ez elsősorban a sertésfélék betegsége, tehát a házi sertésé és vaddisznóké.

A gazdasági jelentősége miatt számos ország mentesítési programot indított, hivatalosan is mentessé vált ettől a betegségtől Magyarország is. A vaddisznóállományban a vírus továbbra is jelen van, úgyhogy a legnagyobb veszélyben jelen pillanatban Magyarországon és Szlovákiában is a vaddisznókkal kapcsolatba kerülő kutyák vannak – hívta fel a figyelmet Márton Lázár.

Szerencsére az ember nem fogékony erre a betegségre. A kutyák esetében azonban, ahogy a híradásokban is közölték, egy nagyon gyors és szinte kivétel nélkül halálos, tipikusan idegrendszeri tünetekben megnyilvánuló betegség.

A világon kereskedelmi forgalomban nem terjedt el hatásos vakcina, tehát a kutyáinkat ilyen módon nem tudjuk megóvni a betegségtől. Annyit tehetünk, hogy sertéshúst és belsőséget, ideértve a vaddisznóhúst is, kizárólag alaposan megfőzve adunk enni a kutyáknak – mondta a Nébih állategészségügyi és állatvédelmi igazgatója.

A vírust ezzel inaktiválni tudjuk, a hangsúly a nyers belsőségeken és hústermékeken van, ezeket nem szabad a házi kedvenceinknek adni, illetőleg vadászkutyák esetében különös figyelmet kell fordítani, hogy a hajtások során közvetlenül ne kerüljenek kapcsolatba vaddisznókkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×