eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrán katonák egy BM–21 Grad típusú rakéta-sorozatvetővel lőnek orosz állásokat a frontvonalon, a Donyecki területen levő Bahmut közelében 2022. november 24-én.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Fetter Bálint: az ukrajnai háború óriási mértékben felpörgette a fegyvergyártást

Magyarország idén minden korábbinál nagyobb összeget, ezermilliárd forintot különített el védelmi célokra – mondta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője.

"Az orosz invázió Ukrajnával szemben nagyban megnövelte az európai védelmi kiadásokban a fegyverkezésre elkülönített költségvetési részeket. Ezért megnőtt a hadiipari termékek iránti kereslet isr" – mondta el az InfoRádióban Fetter Bálint, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány külső junior elemzője.

A jelenség 2014, vagyis a Krím-félsziget orosz annexiója óta megfigyelhető volt, bár akkor még nem akkora mértékben, mint most. Fetter Bálint szerint

a kereslet olyan mértékű lett, hogy komoly logisztikai, illetve kapacitásbeli problémákkal is számolniuk kell az európai fegyvergyártóknak.

Ugyanakkor a német Rheinmetall nemrégiben bejelentette: felvásárolja a spanyol EXPAL Systems nevű fegyvergyártó vállalatot. Egyes becslések szerint az így felszabaduló új kapacitásokkal jövőre a német cég akár nyolcszázmillió eurós bevételt is elérhet.

Az elemző leszögezte: Ukrajna támogatása jelentős forrásokat von el Európától, de az Amerikai Egyesült Államoktól is: a Pentagon csupán 2022-ben mintegy 17 milliárd dollárral támogatta az ukránok védekezését. Az Egyesült Államok már jó ideje gyárt exportcélzattal fegyvereket, melyeket rendszeresen értékesít, és amiből jelentős bevételekre tesz szert.

A NATO-tagországokkal szemben elvárás, hogy a GDP két százalékát fordítsák a védelemre. Ezt Horvátország 2,74 százalékkal teljesíti, Lengyelország 2,12 százalékon áll, Észtország, Lettország és Litvánia is teljesítik az elvárásokat, míg Szlovákia 1,71 százalékot költ a hadseregére.

Magyarország "soha korábban nem látott összegeket" különít el védelmi célokra:

idén ezermilliárd forintot, így most a NATO-elvárásban 1,7-1,8 százalékon áll.

Eredetileg azt vállaltuk, hogy 2024-re teljesítjük a két százalékot, ám könnyen elképzelhető, hogy ilyen volumenű további beruházásokkal már 2023-ban is elérhetővé válik mindez.

Az ukránok békeidőben 3,23 százalékot fordítanak a költségvetésből hadászati célokra, de ez most megnövekedett. Nincsenek pontos számadatok, de az oroszoknál ez 4,08 százalék lehet az elemző szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×