eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. A Dunai Finomító a Mol-csoport legnagyobb, Magyarország egyetlen kőolaj-feldolgozó létesítménye.
Nyitókép: A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Újabb hírek a már újraindult Barátság kőolajvezetékről

Egyelőre alacsony nyomáson, de ismét jön kőolaj Magyarországra a Barátság vezetéken keresztül, amely előző nap leállt az ukrajnai energetikai hálózatot ért orosz rakétatámadások miatt - jelentette be Szijjártó Péter Belgrádban.

Délután kettő körül indult újra a kőolajszállítás hazánk irányába, a jelenlegi fázisban még alacsony nyomással, de zajlanak a műszaki munkálatok a normális szint helyreállítása érdekében.

"Magyarország energiaellátásának biztonsága nem volt veszélyben azokban az órákban sem, amíg nem volt kőolajszállítás, tekintettel arra, hogy a felelős energiapolitika keretében olyan jelentős készletek állnak rendelkezésre, amelyek nyomán az ilyen kimaradások nem veszélyeztetik az energiaellátásunk biztonságát" - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

A keddi orosz légicsapásokban megsérült Ukrajnában a Magyarország kőolajellátásának gyakorlatilag egészéért felelős Barátság vezeték működését biztosító egyik transzformátorállomás is.

Ezt követően a szerdai rendkívüli Kormányinfón Gulyás Gergely elmondta: a nyomás és a kapacitás rövidesen - néhány órán vagy legfeljebb néhány napon belül - helyreáll. Mint mondta, mivel a Mol-nak van tartaléka és ott van az ország stratégiai tartaléka is, és ezek a civil és kereskedelmi felhasználást egyenként is több hónapig biztosítják, az ellátásbiztonság nem volt veszélyben.

Szijjártó Péter belgrádi bejelentkezésekor az előző napi lengyelországi rakétaincidens legfrissebb fejleményeiről is beszámolt.

Elmondta, hogy véget ért a NATO-tagállamok képviselőinek rendkívüli tanácskozása Brüsszelben, és a lengyel kormány végül nem kérte, hogy erre az észak-atlanti szerződés 4. cikke szerinti konzultációs eljárás keretében kerüljön sor.

"A lezajlott vizsgálatok alapján nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a tegnap délutáni események nem jelentettek támadást Lengyelországgal szemben."

Mielőbbi békét tart szükségesnek - Ukrajna területi integritását szem előtt tartva -, illetve közölte, hogy a magyar kormány továbbra is szorosan figyelemmel követi a fejleményeket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×