eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Gémesi György: ez a felelősség áthárítása

A kormány a településekre bízta, hogy működtetik-e a közvilágítást. A rendelkezéssel kapcsolatban a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy ha nem használják el az éjszakai áramot, az csak felesleg lesz. Úgy látja, nem ez a megoldás.

Az ukrajnai háborúra tekintettel veszélyhelyzeti intézkedésként a kormány az önkormányzati képviselő-testületekre bízza, hogy milyen időtartamban, illetve mértékben működtetik a közvilágítást, illetve a kapcsolódó rendeletalkotást. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a kormány csak a felelősséget hárítja át a települések vezetőire.

A gödöllői polgármester szerint nem ez a megoldás, hanem

az lenne az, ha az olcsó éjszakai áramból megfizethető áron kapnának az önkormányzatok.

„Ez a tízszeres ár brutális a települések számára” – mondta Gémesi György.

Arról is beszélt, hogy a közvilágítás esetleges lekapcsolása után csak felesleg szabadulna fel: „Az éjszakai áram fogyasztásának nagy részét az önkormányzati közvilágítások viszik el. Ha lekapcsoljuk az áramot, akkor

ez az áram még akár feleslegessé is válhat, hiszen folyamatosan termelődik, és el kell fogyasztani.

Ez a lekapcsolási lehetőség felelősségáthárítás.”

Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány lépése mozgásteret ad a brutális drágulást kifizetni nem képes önkormányzatoknak. Ha nem tudnak fizetni, lekapcsolja a szolgáltató a villanyt.

A szabályozásokra vonatkozó elvárás az, hogy

  • közbiztonsági,
  • vagyon- és személyvédelmi, valamint
  • közútbiztonsági

szempontoknak is meg kell felelni. Ezzel kapcsolatban Gémesi György megint csak azt mondta, hogy ez felelősségáthárítás.

„Eddig a hatóságok adtak vagy adtak volna engedélyt, amit nem adtak, most döntse el az önkormányzat, és feleljen meg ezeknek a feltételeknek. Ezeknek a feltételeknek egy sötét utca nem tud megfelelni. Sötétben mindig nagyobb veszélye van a bűnözésnek, ha sötétben halad egy gépkocsi, akkor elé szaladhat egy ember, vagy ott van valaki, aki mozgásában korlátozott – tehát nem lehet garantálni fény nélkül azokat a biztonsági feltételeket, amiket elvárnak. Ha úgy vesszük, engedékeny a kormányrendelet, ha úgy vesszük, akkor pedig felelősséget hárít át:

kapcsold le, de akkor te viszed el a balhét”

– értelmezte a helyzetet Gémesi György.

Úgy látja, a szegényebb települések nem fogják fizetni a számlát, és a szolgáltató majd kikapcsolja az áramot. A tízszeres árat szerinte nem tudják kifizetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×