eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy új Mercedes Citaro autóbusz (középen) indul el a 196-os vonalán az újpalotai végállomásról 2013. május 1-jén. Balról egy Ikarus 260, jobbról egy Ikarus 435 típusú autóbusz.
Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

BKV: egy korszak véget ért

Több magas padlós autóbusz típustól is megválik Budapest.

Kis lépést jelent az utasok, de nagy ugrást a közösségi közlekedés számára: hamarosan csak alacsony padlós autóbuszok közlekednek majd Budapest utcáin. Ezt a BKV jelentette be. A cég közleménye szerint lezárult egy újabb korszak, amelyre – noha örömteli változásról és hatalmas előre lepésről van szó – sok közlekedésért rajongó nosztalgiával emlékszik majd vissza.

Nyár elején a budapestiek már elbúcsúztak a legendás Ikarus 415-ösöktől, most pedig november 11-én újabb kultikus autóbusz típusok vonulnak nyugdíjba.

Ezen a héten találkozhatnak a BKV utasai utoljára az Ikarus 260-as és az Ikarus 435-ös típusokkal.

Ez egyúttal a magas padlós járművek utolsó üzemnapjait is jelenti a XV., XVI. és XVII. kerületekben.

Az utasforgalomtól búcsúzó IK435-ös típus a hét folyamán a szokott módon közlekedik majd a 161E, 261E és 276E vonalakon, valamint csak az utolsó, november 11-i pénteki napon egy-egy jármű felbukkan a 7E és a 97E vonalakon is.

Az utasforgalomtól szintén búcsúzó IK260-as típus

a szokott módon a 98, 161A, 176E és 182A vonalakon közlekedik majd, valamint csak az utolsó, november 11-i pénteki napra egy-egy jármű visszatér a 144-es és a 277-es vonalakra is.

Habár az Ikarus 280-as típus várhatóan egy-két hétig még üzemben marad, az ikonikusnak számító 7E vonalán ezen a héten közlekedik utoljára. November 11-én, pénteken pedig a 7E vonalon 4 különféle korszakot képviselő Ikarus csuklós közlekedik majd a menetrendi forgalomban:

ráncajtós, bolygóajtós, és „pirosorrú” Ikarus 280-asok, valamint egy Ikarus 435-ös

is képviselteti majd magát az utasforgalomban.

"Ezek a járműveink hosszú időn át szolgálták Budapestet és utasainkat, ezért lehetőséget adunk minden érdeklődőnek és rajongónak, hogy méltó búcsút vehessen kedvenc típusától" - áll a BKV közleményében.

A fokozott érdeklődésre való tekintettel arra kérnek mindenkit aki fényképeket készít, hogy legyen különös tekintettel másokra, valamint a közlekedés és saját maguk biztonságára!

Ezt követően a legutolsó, még menetrend szerint közlekedő magas padlós járműtípus, az Ikarus 280-as is hamarosan búcsúzik az utasforgalomról. Addig is az újpesti 20E, 30-30A-230, valamint a dél-pesti 23E, 54, 85-85E vonalakon találkozhatnak utasaink a típussal.

(Címképünkön egy Ikarus 260-as, egy Mercedes Citaro és egy Ikarus 435-ös autóbusz látható)

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×