eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Légyölő galóca (Amanita muscaria) egy Gyálhoz közeli erdőben, melynek kalapja jellegzetes félgömb, illetve domború, végül idősebb gomba példányoknál kiterülő 10-20 cm átmérőjű is lehet. Piros színe különböző árnyalatú. Főleg ősszel fordul elő, a hűvösebb időjárást kedveli. Hazánkban fenyőerdőben, nyírfák alatt és tölgyesekben fordul elő. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Minden gomba ehető, de van, amelyik csak egyszer

A Pilisben több ízletes gombafaj van, de nem mindegy, milyen és mennyi gombával rakjuk tele kosarunkat – a Pilisi Parkerdő szóvivője nyilatkozott az InfoRádióban.

"Amikor beköszöntöttek az őszi esők, akkor tényleg gombamód szaporodtak a gombák az erdeinkben" – fogalmazott a Pilisi Parkerdő szóvivője, Mészáros Péter. A Pilisben leginkább az ízletes vargánya és rizike van jelen, de bőven találni őzlábgombát, a fenyvesekben pedig a fenyőpereszke nő.

Ugyanakkor nemcsak a gombák, hanem a gombászok száma is gyarapodott.

"A Pilisi Parkerdő területén, akárcsak az ország más erdeiben, maximum fejenként két kilogramm szedhető a gombából. Kollégáink megállítják azokat az embereket, akik láthatóan többet is leszedtek" – mondta Mészáros Péter. Ugyanis aki nem csak saját célra szed, az már gyűjtési tevékenységnek minősül. Ha valaki tömegesen szeretne gyűjteni, akkor az erdőgazdálkodóhoz kell fordulnia engedélyért.

A szakember szerint akik a Pilisben gombásznak, azok általában már rendelkeznek valamilyen ismerettel, és ritkán van olyan társaság, amelyik "tücsköt-bogarat összeszed" az erdőben. Azt tanácsolta, hogy mielőtt bárki gombát fogyasztana, vizsgáltassa meg szakemberrel. Megjegyezte: itt azért fény derül arra is, ha valaki védett gombát szedett le, de a mérgező gombákra is ügyelni kell.

A mesékben is gyakran ábrázolt, piros kalapos, fehér pettyes légyölő galócát könnyen felismerhetjük, ám a gyilkos galócát már nehezebb.

Fontos ellenőrizni, hogy milyen gombafajt szedünk le, aminek meghatározásához már mobilapplikációban is van lehetőség,

de erre léteznek külön gombásztanfolyamok is.

Gombaszakellenőröket a vásárcsarnokokban, piacokon érdemes keresni. A szakellenőrök listája a Pest Megyei Kormányhivatal honlapján érhető el. A piaconline.hu oldalon pedig az is fenn van, hol és mikor van gombavizsgálat a Fővárosi Önkormányzat Csarnok- és Piaci Igazgatósága által üzemeltetett piacokon. A gombavizsgálat és a szaktanácsadás ingyenes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×