eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pharmacy electric sign meaning that the pharmacy is open
Nyitókép: Luis Cagiao Photography/Getty Images

Rezsiköltségek: a patikáknak sincs megfelelő receptjük

A háborús konfliktus miatt kialakuló energiaválság és az infláció több változást hozott a patikákban, de a koronavírus-járvány fókuszba helyezte a gyógyszerészek szerepét.

Miután a gyógyszertárak is kétszeres-háromszoros rezsi áremelkedést tapasztalnak, a patikák húsz százaléka veszélyben van – mondta Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke a Napi.hu-nak.

Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. igazgatója kiemelte: a kistelepüléseken lévő patikusok küzdenek a leginkább a megélhetéssel. A Magángyógyszerészek Országos Szövetségének legutóbbi felmérése szerint

több mint háromszorosára nőtt a patikákban megjelenők száma

az elmúlt két évben a háziorvosi kontaktusokhoz képest – mondta Mikola Bálint. A felmérés szerint a gyógyszerészek a korábbi 8 perc helyett 13 percet foglalkoznak a betegekkel.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a patikák alkalmazottai itthon nem vesznek részt vakcinálásban, pedig az jelentős terhet venne le az egészségügyről. A világjárvánnyal kapcsolatban Mikola Bálint megjegyezte: hiányzik az intézményes tesztelési eljárás, ezért nem tudni, éppen milyen koronavírus- vagy influenzajárványra lehet számítani a következő időszakban.

Szakemberek szerint idén az influenzajárvány kiterjedt lesz, és korábban jelentkezik, mint tavaly.

A koronavírus-járvány adatai a héten

Mint korábban írtuk, múlt héten itthon 12 636 új fertőzöttet igazoltak (egy hete 13 765 volt ez az adat), így a járvány kezdete óta összesen 2 120 543 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Az elmúlt héten elhunyt 104 többségében idős, krónikus beteg (31-gyel több halálos áldozatot jelentettek, mint a múlt héten), így az elhunytak száma 47 680 főre emelkedett. A gyógyultak száma 2 036 700 (11 408-cal lettek többen hét nap alatt), az aktív fertőzöttek száma 36 163-re nőtt (+1124).

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×