eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk
A female doctor refuses a bribe from her patient in medical office
Nyitókép: Rostislav_Sedlacek/Getty Images

Kiderült, hány hálapénzes orvost lepleztek le eddig a rendőrök

Az új egészségügyi jogviszonyról szóló törvény értelmében már bűncselekmény a paraszolvencia elfogadása, már folynak is eljárások.

Szeptember végéig az egészségügy területén feltárt bűncselekmény gyanúja miatt 105 feljelentésre, illetve nyomozáskezdeményezésre került sor 2021 eleje óta, amelyből kilenc olyan ügy merült fel, ahol hálapénz átadása történt – válaszolta a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Védelmi Szolgálat sajtóosztálya.

A szervezet tájékoztatása szerint a szabályszegésekkel kapcsolatos feljelentésekre vagy nyomozáskezdeményezésre a szülészet-nőgyógyászat, a krónikus belgyógyászat, a reumatológia, a pszichiátria, a patológia és a sportegészségügy területén, valamint a védettségi igazolványok jogtalan megszerzése miatt került sor.

A hálapénz visszaszorulását jelzi, hogy

a magyar háztartások hálapénzre évi 1448 forintot költenek, ami a 2021-es felmérésben szereplő 7424 forinthoz képest nyolcvanszázalékos visszaesést jelent

– írja a Pénzcentrum.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a hálapénz kivezetését követően a szülészet-nőgyógyászat és a bőrgyógyászat kivételével kevés szakorvos döntött úgy, hogy vált a szektorok között, és a korábbiaktól eltérően a teljes munkaidejét a magánellátásban tölti. Országos szinten sokkal inkább az a jellemző, hogy az orvosok bejelentett további jogviszonyt létesítenek a magánszolgáltatókkal, és munkaidőn kívül végeznek magántevékenységet.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×