eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Portugál Vöröskereszt munkatársai az ENSZ gyermekvédelmi alapja (UNICEF) által az Idai ciklon károsultjainak felállított egészségügyi központban, a mozambiki Beira nagyvárosban 2019. március 28-án, két héttel a ciklon elvonulása után. Az ítéletidő mintegy 750 emberéletet követelt az afrikai országban, ahol 1,85 millió ember szorul humanitárius segítségre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mintegy 900 ezer adag kolera elleni vakcinát és ugyanennyi rovarirtóval átitatott szúnyoghálót küld az érintett térségekbe, ahol az ivóvíz hiánya miatt felütötte fejét a kolera, és a mocsarassá vált területeken a hetekben maláriaszúnyog-invázió várható.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Tiago Petinga

Rusvai Miklós: A kolera egyes helyeken folyamatos veszélyt jelent

Az Egészségügyi Világszervezet pénteki közlése szerint 26 országból jelentettek járványkitöréseket, és a halálos áldozatok száma emelkedett. Rusvai Miklós emlékeztetett: Európából eltűnt a baktérium, de Ukrajnában jelen van, a háború miatt koleraveszély is volt.

Idén nőtt a kolerás megbetegedések száma, különösen a szegényebb országokban és a háború sújtotta térségekben. Rusvai Miklós víruskutató szerint a betegséget okozó baktérium jelenléte olyan, folyamatos problémát jelent bizonyos országokban, mint nálunk a szalmonella. Ez azt jelenti, hogy állandóan jelen van és bizonyos körülmények között felüti a fejét.

Ez történt most Haitiban, ahol három év után először jelentettek kolera miatti halálozást október elején. Az ország egészségügyi minisztere szerint a kór gyorsan terjedhet, ami aggodalomra ad okot, különösen az egy évtizede csaknem tízezer ember halálát okozó járvány emlékét felidézve. Az üzemanyaghiány és a régóta tartó tüntetések miatt országszerte megszűntek az alapvető szolgáltatások, köztük az orvosi ellátás és az ivóvíz-szolgáltatás, melyek a kolera megfékezésében és a betegek megmentésében kulcsfontosságúak.

A Haitin tapasztalt kitöréssel kapcsolatban Rusvai Miklós az InfoRádióban elmondta: a baktériumot az országba a 2013-as földrengés idején hurcolták be valószínűleg a nepáli rendfenntartó alakulatok, és azóta fordul elő - főleg olyankor, amikor az egészséges és tiszta ivóvízzel való ellátás veszélyben van.

Igaz ugyanakkor az is, hogy bizonyos országokban a kolera teljesen eltűnt. Európában például az utolsó nagy járványok a múlt században, az 1900-as évek második felében voltak. Az utóbbi időben

hozzánk legközelebb a kolera Ukrajnában fordult elő: hat nagy járvány volt az országban az 1980-as évek óta.

Ennek az évezrednek az elején a Fekete-tenger északi partvidékén, Mariupol és Melitopol környékén voltak lokális kolerajárványok több halálesettel. Ezért kongatta a vészharangot Mariupol polgármestere, amikor az ostrom idején az ivóvízellátás zavart szenvedett a városban. Akkor kitörhetett volna egy kolerajárvány, ez valóban egy reális veszély volt abban az időben - mondta a víruskutató. Mindezzel együtt a betegség elsősorban délkelet-ázsiai országokban jellemző.

Az Egészségügyi Világszervezet pár nappal ezelőtt azt jelentette, hogy 26 országban van kolerajárvány. Ezzel kapcsolatban Rusvai Miklós elmagyarázta: a kolera kifejezetten emésztőszervi fertőzést okoz, és úgynevezett orofekális módon terjed, vagyis

az emberi széklettel fertőzött ivóvíz vagy élelmiszer viszi tovább a fertőzést.

Ez az oka annak, hogy elsősorban a tiszta ivóvízzel, illetve a személyi higiénia fokozásával, rendszeres kézmosással lehet küzdeni ellene. Amennyiben ezek nem biztosítottak (például háború, földrengés vagy más természeti katasztrófa miatt), akkor a fertőzött területeken fellángolhat a kolera. Ha a higiéniás feltételek biztosítottak, akkor a környezetben ott maradhat, de betegséget nem fog okozni.

A kolera egyébként nagyon erős hasmenéssel és erős hányással jár, ami miatt a beteg előbb-utóbb annyira kiszárad, hogy meghal.

(A nyitóképen: A Portugál Vöröskereszt munkatársai az ENSZ gyermekvédelmi alapja, az UNICEF által az Idai ciklon károsultjainak felállított egészségügyi központban, a mozambiki Beira nagyvárosban 2019. március 28-án, két héttel a ciklon elvonulása után. Az ivóvíz hiánya miatt kolerajárvány alakult ki.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×