eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Védőruhában ment a ferencvárosi polgármester 100 tonna mérgező anyag közé

Védőruhában ment a ferencvárosi polgármester 100 tonna mérgező anyag közé

Budapesten a katasztrófavédelem azonnali segítségét kéri a IX. kerület polgármestere, mert 100 tonna mérgező rovarirtószert találtak a föld alatt a Budapesti Vegyiművek területén. Baranyi Krisztina a gyors beavatkozás érdekében jogszabálymódosítást is sürget.

A hatalmas mennyiségű méreganyag zsákokban, a föld alatt, egy részben vízzel elárasztott pincében van a Budapesti Vegyiművek területén. A IX. kerületi polgármester védőruhában bejárta a helyszínt.

Baranyi Krisztina az InfoRádióban arról beszélt, hogy a talált anyag belélegezve nagyon súlyos idegrendszeri károsodást illetve többféle rákbetegséget okoz. Olyan súlyos méregről van szó, amelyet betiltottak már az egész világon. Szerinte a kormány köteles lenne a lehető legrövidebb időn belül eltávolítani ezt az élő környezetből.

A talált tárolózsákok már elporladtak, elrohadtak a talajvíz, illetve az esővíz keverékében, amiben ez a mintegy 100 tonna HCH nevű vegyszer áll. Ezért a méreg folyamatosan kiszivárog a töredezett betonalapú pincéből.

Baranyi Krisztina a katasztrófavédelemhez fordul, mert ők veszélyhelyzetre hivatkozva azonnal elszállíthatnák és megsemmisíthetnék az anyagot. A másik, hogy szerinte

az államnak helyt kellene állnia,

mert a jogi huza-vona miatt nem lehet alkalmazni a "szennyező fizet elvet". Magyarán az elszállítást és megsemmisítést az államnak kellene fedeznie.

2015-ben ugyanerről a helyről, a volt Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepéről, 11000 hordóban 2800 tonna mérgező anyagot szállítottak el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×