eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. szeptember 8-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely: értéktelen papír a Gwendoline-jelentés

Az EP képviselői strasbourgi plenáris ülésükön 433 szavazattal, 123 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett elfogadták a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést.

„Nyilvánvaló volt az első pillanattól kezdve, hogy születik egy sokadik, a korábbinál semmivel sem értékesebb papír, amelyben néhány szélsőséges képviselő leírja a véleményét” – így értékelte a Miniszterelnökséget vezető Miniszter a HírTV csütörtök esti műsorában azt, hogy az Európai Parlament többsége megszavazta a magyar kormányt elmarasztaló jogállamisági jelentést.

A mostani Gwendoline-jelentés tulajdonképpen a korábbi Sargentini-jelentést frissítette, ami szerint „Magyarország egy választási autokrácia hibrid rezsimmel”. Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus szerint Magyarország súlyosan megsértette az unió alapértékeit.

„Az, hogy Európa abban a helyzetben, amiben ma vagyunk, azzal foglalkozik, hogy az egyébként egyik legdemokratikusabb országát, ahol a média sokszínűsége például a legnagyobb mértékben biztosított, ezt az országot próbálják meg elítélni, ennek nincs értelme, ezek politikai nyilatkozatok. Ez a magyar választók megbüntetésére tett kísérlet.”– fogalmazott a kancelláriaminiszter.

Arra a kérdésre, hogy a mostani politikai nyomásgyakorlás megakadályozhatja-e, hogy a helyreállítási alap pénzei megérkezzenek, a miniszter hangsúlyozta: a két dolognak nincs köze egymáshoz. Azt viszont szomorúnak nevezte, hogy baloldal, a magyar képviselőkkel együtt azon dolgozik, hogy hazánk ne kaphassa meg a neki járó pénzeket. Gulyás Gergely egyebek mellett emlékeztetett rá: nem az államtól, hanem az egészségügytől és az oktatástól vonnak el pénzeket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×