eur:
394.9
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője távozik egy szavazóhelyiségből, ahol leadta szavazatát a részleges helyhatósági választásokkal egybekötött népszavazáson Genovában 2022. június 12-én. A választópolgárok az olasz igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatos kérdésekben dönthetnek. Az öt kérdést a jobbközép koalíció kezdeményezésére írták ki népszavazásra.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Gwendoline-jelentés: Olaszország lehetséges következő kormányfője Magyarország mellé állt

Giorgia Meloni szerint megosztó egy ilyen jelentést elfogadni.

A Magyarországról szóló európai parlamenti jogállamisági jelentés az olaszországi választási kampány részévé vált, melyben az Európa Uniónak a keleti tagállamokkal szembeni politikáját bírálta Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek miniszterelnök-jelöltje az olasz közrádiónak nyilatkozva pénteken.

Giorgia Meloni hangoztatta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a magyar alkotmányos szabályok szerint többször és széles támogatottsággal nyert választásokat. Magyarország demokrácia - jegyezte meg az Olasz Testvérek (FdI) vezetője. Hozzátette, úgy értesült, hogy a magyarországi ellenzék soraiban is diszkriminálónak tartják az Európai Parlament csütörtöki döntését.

Giorgia Meloni a RAI1 rádiócsatorna reggeli politikai elemző műsorában kommentálta a strasbourgi plenáris ülést, melyen elfogadták a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést. A dokumentumot nem szavazták meg a Giorgia Meloni elnökölte Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához tartozó Olasz Testvérek, valamint a Liga európai képviselői sem, akik az Identitás és Demokrácia (ID) tagjai.

Az Olasz Testvérek politikusa kifejtette, "talán nem vesszük észre, milyen helyzetben vagyunk: a konfliktus közepette sokkal bölcsebb lenne egymáshoz közelíteni az európai országokat, mint eltávolítani őket".

Hozzátette, hogy az Európai Parlament (EP-) jelentését

"erősen politikai" dokumentumnak

tartja.

"Lengyelországot is folyamatosan támadják, miközben arról az európai államról beszélünk, amely magára vállalja az ukrán menekülteket egyetlen egy eurót sem kérve az Európai Uniótól, "valóban ezen az úton akarunk továbbhaladni? A NATO állítja, hogy Lengyelország a háborút kockáztatja Oroszországgal, és mit teszünk erre mi az Unióban? Lengyelországot támadjuk, ahogyan Magyarországgal is tesszük. Konfliktushelyzetben fel kell mérni, mi számít elsődlegesnek" - mondta Giorgia Meloni.

Emlékeztetett, hogy a kelet-európai államokat a Nyugat a kilencvenes évekig a "szovjet iga alatt magukra hagyta, ezért talán kezet kellene feléjük nyújtani, nem pedig orosz hatáskörbe tolni őket".

Az Európai Néppárthoz (PPE) tartozó, jobbközép Hajrá Olaszország (FI) alelnöke Antonio Tajani, az EP volt elnöke újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a jogállamiság kérdése a szocialista kormány vezette Szlovéniát és Máltát sem kerülte el, ahol - tette hozzá - a baloldali kormányokkal szemben újságíró-gyilkosság vádja is felmerült.

"A jogállamiságot mindig védeni kell, nem csak választási kampányban, ahogyan a baloldal teszi, vannak olyan szocialista kormányok, melyeket súlyos bűncselekmények terhelnek" - jelentette ki Antonio Tajani.

Rendkívül súlyosnak nevezte, hogy az Olasz Testvérekkel és a Ligával ellentétben támogatta a Magyarországról szóló európai jelentést a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta, aki kijelentette, hogy Giorgia Meloni és Matteo Salvini pártja bizonyította, hogy a mostani választási kampányban álarcot öltöttek, valójában a szélsőjobbot képviselik.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke, Giuseppe Conte szerint Meloni és Salvini vagy elismeri nyilvánosan, hogy elhibázta a strasbourgi szavazást, vagy azt, hogy "nem alkalmasak Olaszország vezetésére".

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×