eur:
394.96
usd:
371.49
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

3500 milliárdnyi uniós pénzt bukhat Magyarország?

A költségvetésért felelős uniós biztos leveléből Jávor Benedek, a Párbeszéd volt európai parlamenti képviselője arra következtet, hogy Brüsszelnek több kifogása van, mint amire a kormány eddigi intézkedései reagáltak.

3500 milliárd forintnyi európai uniós forrás kifizetését függesztené fel az Európai Bizottság - derül ki Johannes Hahnnak, az Európai Bizottság költségvetési ügyekért felelős biztosának július 20-i, a magyar kormánynak címzett leveléből, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa posztolt ki a Facebookon.

A volt EP-képviselő azt írja, hogy a levél alapján a bizottság kritikái sokkal szélesebb körűek, mint amiről tudni lehet, és azokat nem orvosolják őket az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott kormányzati javaslatok egy független korrupcióellenes hatóság felállításáról vagy egy korrupcióellenes munkacsoport létrehozásáról.

Ugyanakkor Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Kötcsén újságíróknak azt mondta: az Európai Helyreállítási Alap forrásairól szóló tárgyasok konstruktív légkörben zajlanak. "Sikerült a meglévő ideológiai különbségeket leválasztani a tárgyalásokról, továbbra is optimisták vagyunk" - fogalmazott.

A lJávor Benedek által idézett evél része a jogállamisági eljárás keretében folyó párbeszédnek, az ebben megfogalmazott kritikákra kellett a kormánynak augusztus 22-ig válaszolni, ennek fényében pedig a bizottság szeptember 22-ig dönt arról, a Tanács elé viszi-e a forrásmegvonást. A mechanizmus szerint a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban minősített többségre van szükség ahhoz, hogy megvétózzák a bizottság javaslatát.

A HVG úgy tudja, hogy szeptember 21-én fogadja el az Európai Bizottság a saját álláspontját, amelyet azonnal el is küldenek a magyar kormánynak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×