INFORÁDIÓ
2022. október 2. vasárnap
Petra

napinfó

hírösszefoglaló

földgáz

energia

Stratégiai célnak nevezte a földgázigény csökkentését Palkovics László – a nap hírei

Infostart

Stratégiai célnak nevezte a földgázigény csökkentését és az alternatív energiaforrások arányának növelését az ipari miniszter. Már novembertől elérhető lesz a lakossági napelemes pályázat második üteme. Adócsökkentést, az energiaszámlák kezelését, és az állami egészségügy rendbetételét ígérte brit miniszterelnökként Liz Truss.

Stratégiai célnak nevezte a földgázigény csökkentését, az alternatív energiaforrások arányának növelését, valamint a növekvő villamosenergia-igény és -rugalmasság kiszolgálását az ipari miniszter. Palkovics László a Portfolio fenntarthatósági konferenciáján azt mondta: átfogó intézkedéssorozattal 2030-ig számottevően csökkenthető a magyar földgázfogyasztás. Hozzátette: a kormány hamarosan elfogadja az energiastratégiát, amiben a megfizethetőség, fenntarthatóság, ellátásbiztonság hármas egységének kell teljesülnie.

November végétől ismét megnyílik a pályázati lehetőség a lakossági napelemes programban. A pályázatra azok jelentkezhetnek, akiknek éves bruttó átlagjövedelme 4 millió 850 ezer forint alatt van. Sikeres pályázat esetén 100 százalékos támogatást kapnak. Ezt napelemek telepítésére, illetve egy komplex csomagra lehet felhasználni, ami a napelemek mellett fűtéskorszerűsítést, akkumulátor-telepítést és a nyílászárók cseréjét is tartalmazza - ismertette a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára.

Az emelkedő energiaárak leküzdése érdekében korlátozná a csővezetékeken Európába szállított orosz gáz árát az Európai Bizottság - közölte a testület elnöke. Ursula von der Leyen várhatóan szeptember 14-én Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén elmondani tervezett évértékelő beszéde keretében mutatja be a kialakult európai energiahelyzet megoldását célzó uniós bizottsági javaslatot.

Németországban az év vége helyett 2023 áprilisában zárják be a két utolsó atomerőművet az energiaellátás biztonságának fenntartásáért - jelentette be az alkancellár. Robert Habeck, gazdasági miniszter szerint nem lehet kizárni, hogy télen vészhelyzet keletkezik, ezért elővigyázatosságból a még működő három atomerőmű közül, csak egyet állítanak le az idei év végén, és kettőt készenléti üzemmódban tartanak tavaszig.

Olaszországban gáztakarékossági program indul októbertől. Ebben a fűtési szezon késleltetett megkezdése, az otthonok hőmérsékletének csökkentése, valamint a zuhanyozás és a gépi mosás idejének csökkentése szerepel.

Egy finnországi székhelyű független kutatóközpont szerint Oroszország továbbra is milliárdokat keres az olaj, a gáz és a szén exportjával. Az árak emelkedése miatt az orosz gazdaság 158 milliárd euró bevételre tett szert a fosszilis energiahordozók értékesítésével az ukrajnai háború első hat hónapjában. A központ 100 milliárd euróra becsülte a hadiköltségeket.

Ukrajnában egy nagy robbanás után megszűnt az áram- és vízellátás az orosz megszállás alá került Enerhodarban, ahol a zaporizzsjai atomerőmű is van - közölte a város polgármestere. Az orosz híradások is megerősítették, hogy a városban nincs áram, és ezért az ukrán fegyveres erőket okolták. Az oroszok azt mondják, hogy a zaporizzsjai erőmű területén sérült meg egy elektromos vezeték.

A schengeni vízumok könnyített kiadását lehetővé tevő uniós-orosz megállapodás felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság. Ezzel az orosz állampolgárok hosszabb, drágább és nehezebb vízumkérelmezési eljárásra kényszerülnek. A testület azt is szeretné, hogy ne ismerjék el az orosz hadsereg által megszállt ukrajnai területeken kiállított orosz útleveleket.

A briteknek adócsökkentést, a növekvő energiaszámlák kezelését, és az állami egészségügy rendbetételét ígérte első, miniszterelnökként elmondott beszédében Liz Truss. Az újdonsült kormányfő a miniszterelnöki rezidencia, a Downing street 10. előtt beszélt, miután visszatért Londonba a skóciai Balmoralból, ahol a királynőtől megkapta a kormányalakítási megbízást.

Független korrupcióellenes hatóságot hoz létre a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében az új hatóság általános rálátással rendelkezik, és beavatkozik azokban az esetekben, ahol az egyéb hatóságok nem tették meg a lépéseket a csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére és felderítésére. Az ellenzéki pártok szerint inkább az Európai Ügyészséghez kellett volna csatlakozni.

Jövő hétfőig adhatják le a szülők a beleegyező nyilatkozatukat az iskolákban a gyerekek HPV elleni védőoltásának beadásához. Az oltás ingyenes: az első dózisát októberben, a másodikat jövő év áprilisában adják be az igénylőknek - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Októbertől pályázhatnak támogatásra a civilek a Nemzeti Együttműködési Alap 11 milliárd forintos forrásaiból. A pályázaton nincs kiemelt szektor, minden olyan civil kezdeményezés támogatható, amelyre van közösségi igény, illetve megtartja és összetartja a közösségeket.

Júliusban 15 százalékkal nőtt a magyarországi vendégéjszakák száma éves összevetésben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest 122,2 százalékkal több külföldi vendég 118 százalékkal több éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, míg a belföldi vendégek száma 8,9 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 10 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Kapcsolódó hang

Napinfó - 2022. szeptember 6.
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018