eur:
389.12
usd:
363.64
bux:
68262.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Nem haraptak rá az új tanárszakra a hallgatók

Idén ősszel indul először, és rögtön hét egyetem is meghirdette a Z-szakként emlegetett természettudomány-környezettan tanári képzést. Komoly reklámkampánnyal harangozták be az egyetemek az új képzést, a jelek szerint hiába.

Az idei általános és pótfelvételi statisztikák szerint az osztatlan, tíz féléves képzésre tizenhárman, az ennél jóval rövidebb mesterképzésre huszonhatan jutottak be a Z-szakra, miközben ez volt a 2022-es felvételi egyik nagy újdonsága – írja az Eduline.

A természettudomány-környezettan tanári szakot meghirdető egyetemek azzal népszerűsítették a képzést, hogy a Z-generációra szabott (innen a szak beceneve) módszerekkel, gyakorlatorientáltan oktatnak majd, a hallgatók sokat tanulhatnak olyan fontos témákról, mint az ökológiai fenntarthatóság, és rendszeresen kimennek majd a természetbe, hogy így ismerjék meg a működését.

Az ötéves tanárképzést elvégzők a felső tagozatosoknak biológiát, fizikát, kémiát és természettudományt taníthatnak, a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamán pedig természettudományt. A felvételi feltételek is barátiak voltak, bármilyen emelt szintű érettségit elfogadtak, és külön kiemelték, hogy humán beállítottságú diákokat is várnak – emlékeztet az oktatási szakportál.

Az új szak – melynek ötlete felsőoktatási intézményektől érkezett, és az egyre súlyosabbá váló kémia-, fizika- és biológiatanár-hiányra adott volna választ – a felvételi időszak előtt komoly reklámot kapott:

külön oldala, Instagram-fiókja és Facebook-profilja is van,

ahol a felvételizők kedvükre keresgélhettek a szakot meghirdető egyetemek között is.

Kevesen jelentkeztek, kevesen jutottak be

A jelentkezési számok is alacsonyak voltak: a Z-szakot több budapesti és vidéki egyetem is meghirdette az általános felvételiben, de például

  • az Eötvös Loránd Tudományegyetem ötéves képzésére mindössze tizenhatan jelentkeztek, és végül öten kerültek be.
  • A Szegedi Tudományegyetem alapszakára kilencen felvételiztek, de végül egy hallgatót sikerült felvenni,
  • az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hat jelentkező és három felvett hallgatóval,
  • a Nyíregyházi Egyetem egy hallgatóval zárta az általános felvételit.
  • A Pannon Egyetemen, a Debreceni Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen végül nem indult el a szak

– sorolják.

A szakot mesterképzésként is meghirdették az egyetemek két vagy négy féléves formában (ezekre azok jelentkezhettek, akiknek például már van egy tanári végzettségük), ezt az országban összesen – általános és pótfelvételivel együtt – huszonhatan kezdik majd el. A pótfelvételin egyébként az ELTE és az SZTE Z-szakjára még egy-egy, a Nyíregyházi Egyetemére három, az egri egyetemére öt hallgató jutott be.

Pedig természettudományos (és úgy általában reál) tárgyakat oktató tanárokból óriási hiány van. Egy év elején megjelent kutatás szerint az iskolák

  • 43 százalékában nincs elegendő matematikatanár,
  • egyharmadában nincs elég szakmai természettudományos tanár vagy tanító,
  • egynegyedében pedig nincs elég informatika- és nyelvtanár

– jegyzi meg az Eduline.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×