eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Pengésdrótból épített kerítés a szlovén-horvát határon Gibinánál (Murafüred) 2015. december 3-án. Szlovénia három hét alatt közel száz kilométer pengés drótkerítést húzott fel Horvátországgal közös határán.
Nyitókép: MTI/Varga György

Migráció - Erősödik az összefogás Ausztriával

Szijjártó Péter Bécsben számolt be arról, hogy nyugati szomszédunk segít a határvadász egységek kiképzésében.

Ausztria és Magyarország tovább erősíti az együttműködését az illegális migrációval szemben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bécsben.

A tárcavezető a közmédiának nyilatkozva kifejtette: világosan látszik, hogy az Európai Unió egyszerre szembesül több biztonsági jellegű kihívással is, és ezeknek "a kezelése még egyesével is nagyon bonyolult lenne, nemhogy így egyben".

Úgy vélte, a háború mellett van egy másik nagyon súlyos biztonsági kihívás, amellyel Európa szembesül és amely egyre súlyosabbá fog válni: az illegális migráció. Magyarország idén eddig a déli határán 130 ezer illegális migránst állított meg, ami több mint kétszerese a tavalyi számnak ugyanezen időszak alatt, és még súlyosabb jelenség, hogy "a migránsok felfegyverkeztek és a fegyvereiket részben egymás ellen, részben pedig a magyar határt védő rendőrökkel szemben" is be akarják vetni - magyarázta.

Közölte: ráadásul az embercsempészek száma is egyre nő, idén már 900 csempészt kellett őrizetbe vennie a magyar rendőrségnek. "Brüsszel migrációt támogató politikája" kellő alapot ad egyrészt a migrációs hullámok erősödésének, másrészt pedig az embercsempészek üzleti modelljének a megerősítéséhez - mondta. Hozzátette: ez rendkívül veszélyes, hiszen "ma még embercsempészetről van szó, holnap már fegyvercsempészet lesz", és ez rontja a közép-európai biztonsági kilátásokat.

Hangsúlyozta: mindezek miatt Ausztriának és Magyarországnak, két olyan országnak, amelyet érint az illegális migráció, az az érdeke, hogy a migrációs hullámokat a lehető legdélebbre meg lehessen állítani, ezért a jövőben lesz egy még tovább erősödő magyar-osztrák együttműködés a migrációval szemben.

Szijjártó Péter közölte: Ausztria felajánlotta a támogatását a létrejövő magyar határvadász egységek képzésében és abban is, hogy a jelenleg a magyar-szerb határon szolgáló osztrák határőrök számát megemelje az elkövetkezendő időszakra. Ausztriának is az az érdeke, hogy az országtól minél távolabb állítsák meg a migrációs hullámokat, "nekünk, magyaroknak pedig az az érdekünk, hogy a mi fizikai erőfeszítéseinkkel párhuzamosan Brüsszel végre" teljesen más meglátást képviseljen ebben az ügyben - fogalmazott.

Úgy látja, amíg Brüsszel jogilag támogatja, politikailag inspirálja a migrációt, addig a magyaroknak és az osztrákoknak elképesztő erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy az illegális migránsokat a határon meg tudják állítani.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×