eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.
Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

Új tanév, új információk az albérletet kiadóknak

15 napon belüli bejelentési kötelezettség van a közművek tekintetében.

A villamos energiát, földgázt, távhőt vagy vezetékes vizet fogyasztó személyében bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni a szolgáltatónál - hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) abból az alkalomból, hogy a felvételi ponthatárok kihirdetése évek óta az albérletpiac főszezonjának kezdete, amikor számos kiadó ingatlan talál új bérlőre. A bérleti szerződések mellett azonban figyelni kell a közművekkel kapcsolatos teendőkre is - hangsúlyozta a hivatal.

A MEKH szerint a legjobb, ha a felhasználóváltozást a régi és a beköltöző új fogyasztó együtt jelenti be a szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában.

A változás bejelentése a kormányablakok ügyfélszolgálatain és a https://e-bejelento.gov.hu/ weboldalon indított elektronikus ügyintézés segítségével is elintézhető. A közüzemi szolgáltatásokkal összefüggő elektronikus ügyintézésre a https://magyarorszag.hu oldalon is van lehetőség, az ott publikált űrlapok segítségével.

Közölték, a szolgáltatóknál általában kérhető, hogy a bérlő úgynevezett "eltérő fizető"-státuszt kapjon, így a tulajdonos továbbra is szerződő fél marad. Választható az a megoldás is, amikor a bérlő saját nevén köt szerződést, a tulajdonos írásbeli hozzájárulásával. Ebben az esetben javasolt a tulajdonos részére állandó meghatalmazást adni a szerződés kezelésére.

A bejelentéshez általában szükség lehet egyebek mellett az előző és az új fogyasztó által kitöltött és aláírt bejelentő formanyomtatványra, a régi és az új fogyasztó személyes adataira, illetve az új fogyasztó felhasználási jogcímének igazolására (például bérleti szerződés) is.

A MEKH javasolja, hogy a bérlemény átadásakor készüljön jegyzőkönyv, amely alapján a szerződő felek, a felhasználási hely és a fogyasztásmérők adatai egyértelműen beazonosíthatók, a legjobb, ha az átvett mérőórákról egy fotót is készítenek - olvasható a hivatal közleményében.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×