eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma
firefighters battle a wildfire
Nyitókép: Toa55/Getty Images

Fokozott tűzveszély a Budapest környéki erdőkben

Fontos figyelmeztetést adott ki a Pilisi Parkerdő.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 65 ezer hektár erdőterület csaknem egészét érinti az aszály; a rendkívüli szárazság és a nagy meleg jelentősen fokozza az erdőtüzek kockázatát.

A társaság. közleményében azt írta, hogy az ország egész területén - így a Budai-hegységben, a Pilisben, a Visegrádi-hegységben, a Gödöllői-dombságban is - tűzgyújtási tilalom van érvényben, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A rendkívüli helyzetben a parkerdő tűzőrséget is szervezett, munkatársai fokozott figyelemmel járőröznek a területen, de a látogatók segítségére is szükség van, ezért azt kérik, hogy a rendkívüli helyzetben mindenki fokozott figyelemmel járja az erdőt és a tűz legapróbb jelére értesítsék a tűzoltóságot, lehetőleg a helyszín pontos megjelölésével.

Kitértek arra is, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint az év első felében több mint tizenegyezer alkalommal riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzhöz.

Ezek jelentős része erdőtűz volt, azt a terepviszonyok, a rossz megközelíthetőség, a vezetékes víz és a tűzcsapok hiánya miatt komoly kihívás oltani.

"A Pilisi Parkerdő által kezelt budapesti erdőterületeken csak az elmúlt három napban három helyen kapott lángra az erdő: szombaton a Szépjuhászné közelében megközelítőleg ezer négyzetméteren, hétfőn az újpesti Farkaserdőben ugyanekkora területen, a Gyömrői út környékén viszont mintegy húsz hektáron tombolt erdőtűz" - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×