eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Résztvevők a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten, a Kossuth téren 2022. július 13-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Megjelent a Magyar Közlönyben az új katatörvény – részletek

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint durva hiba van benne.

Néhány órával azután, hogy Novák Katalin köztársasági elnök aláírta, megjelent a Magyar Közlönyben az új katatörvény. Az indoklás szerint azért volt szükség az új jogszabályra, mert a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés záloga és egyben a társadalmi jólét forrása az értékteremtő munka, ugyanakkor elismerve annak fontosságát, hogy indokolt a legkisebb gazdasági teljesítményű, saját termékeikkel, szolgáltatásaikkal közvetlenül a lakosságot kiszolgáló egyéni vállalkozások adózási feltételeinek javítása az igazságos közteherviselés követelményeinek megfelelően, szükség volt a módosításra – írja cikkében a 24.hu.

Mint írják, a törvény szerinti adóalanyiság bejelentésére vonatkozó nyilatkozat 2022. augusztus 1-jétől tehető meg a 4. §-ban foglalt szabályok szerint. Az adóalanyiság bejelentésére vonatkozóan 2022. szeptember 25-éig megtett nyilatkozat alapján az adóalanyiság a 4. § (1) bekezdésétől eltérően 2022. szeptember 1-jétől jön létre.

Aki a törvény szerinti adóalanyiság választására nem jogosult, 2022. augusztus 31-én a kisadózó vállalkozások tételes adóját alkalmazó egyéni vállalkozó az Szja tv. 50–56. §-a szerinti átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. október 31-éig jelentheti be. A bejelentés módját és formáját az állami adó-és vámhatóság honlapján 2022. augusztus 15-éig közzé teszi.

Emlékeztetnek, hogy a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete hétfő este közleményt adott ki arról, hogy szerintük durva hiba maradt az új katatörvényben. Mint közleményükben írták, az új katatörvény szerint az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével!

A MKOE szerint a jogi problémát az átalányadózás választásáról szóló részben az „adóév” kifejezés okozza, ráadásul a a törvény indoklása még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát, mert ott már nem is adóévre, hanem 2022. évre vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása. Hozzátették, hogy az észrevételt már szombat éjjel eljuttatták emailben a Sándor-palotában, de nem kaptak választ.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×