INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

tárogató

kövér lászló

szerencs

Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitóbeszédet mond a 25. Országos Tárogatós Találkozón a szerencsi Rákóczi-várban 2022. június 24-én.

Kövér László: a tárogató hangja a magyar jellem virágzása

Infostart / MTI

A tárogató hangja mindannyiunk számára a magyar jellem egyik legszebb virágzása. Az ezer éve a magyarsággal együtt élő tárogató ezért a kedvenc hangszerünk - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken a szerencsi Rákóczi várban.

A politikus a 25. Országos Tárogatós Találkozón mondott nyitóbeszédet és köszöntötte a 30 éves Rákóczi Tárogató Egyesületet.

"A tárogató 2015 óta hungarikum. Amikor a hangját hallom, akkor a Hamvas Béla által a Patmosz című művében emlegetett sötét pont ellenpontjaként szabadulásunk, megmenekülésünk, üdvözülésünk fényes pontját is érzem felcsillanni a dallamokban" - fogalmazott Kövér László.

Mint kifejtette, a jelenünket gyötrő válságok, a világjárvány, az európai háború, a mindenhol növekvő demográfiai, gazdasági, pénzügyi és társadalmi válságokból eredő és növekvő létbizonytalanság miatt időszerű Hamvas Béla gondolata, amelyben a romlott és hazug zűrzavarról írt.

"Napjainkban Európában mindenki önmagán kívül keresi a válságok sötét pontjait. Mikor és miért tört meg Európának a demográfiai mutatókban is kifejezhető életereje? A csökkenő európai lélekszámnál miért sorvad rohamosabban az európai lélek? Mikor és miért tért le eredeti útjáról az Európai Unió, mint az európai nemzeti államok együttműködésén alapuló, legnagyszerűbb történelmi vízió? Keressük, de nem vagyunk elég bátrak és őszinték, hogy megtaláljuk magunkban ezt a sötét pontot" - szögezte le a Parlament elnöke.

Meglátása szerint földi létünk során mindazon erényekkel és értékekkel segíthetünk önmagunkon, amelyet összességében jellemnek, a mi esetünkben magyar jellemnek nevezünk. Hozzátette: ahogy Konfuciusz, a nagy kínai filozófus 2500 évvel ezelőtt leírta, az emberi kultúra gerince valóban a jellem, "amely nélkül nincs kultúra, állam, teljesítmény, semmi, csak zuhanás, romlás, fogyatkozás és szétesés minden területen".

"A tárogató hangja ezért a nyitott lelkű magyar ember számára nemcsak romantikus főhajtás a múlt előtt, hanem buzdítás a jövőre. Olyan harmónia, komolyság és szépség kifejeződése, ami segít abban, hogy a válságképző sötét pontoktól megszabadulva mindig a fény felé fordulhassunk. Lélekerősítő és jellemnemesítő hang és muzsika" - mondta Kövér László.

Nyitókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitóbeszédet mond a 25. Országos Tárogatós Találkozón a szerencsi Rákóczi-várban 2022. június 24-én. MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018