eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 14-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Mostantól Orbán Viktor állapítja meg egyes állami vezetők fizetését

A vonatkozó felső határt is eltörölte, illetve megemelte a miniszterelnök fizetését az Országgyűlés.

A parlament kedden döntött egyes törvényeknek a honvédelemmel, a gazdaságfejlesztéssel, valamint a kormányzati igazgatással összefüggő módosításáról.

A Ház felkérte a kulturális, a gazdasági valamint az igazságügyi bizottságot több beszámolóról szóló határozat meghozatalára.

Nemzetközi szerződés

Az Országgyűlés jóváhagyta annak a nemzetközi szerződésnek a kihirdetését, amelynek értelmében megszűnik egy 1988-as, Magyarország és Ausztria közötti beruházásvédelmi megállapodás.

Több mint ötven törvény változik

Több mint félszáz törvényt módosít az egyes törvényeknek a honvédelemmel, a gazdaságfejlesztéssel, valamint a kormányzati igazgatással összefüggő módosítása, amelyet 133 igen és 51 nem szavazattal fogadott el az Országgyűlés a kormány javaslatára.

A jogszabály elsődleges céljaként az indoklásban a jogrendszeri koherencia megteremtését jelölték meg, mivel november 1-jén hatályba lépnek a válságkezeléssel és különleges jogrenddel, valamint a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásával kapcsolatos alaptörvényi és törvényi szintű jogszabályváltozások.

Emlékeztettek arra, hogy novembertől új jogintézményként jelenik meg az összehangolt védelmi tevékenység, amelynek célja: súlyos, elhúzódó, kormányzati beavatkozást igénylő válsághelyzetekben az ország védelmét és biztonságát szolgáló erők közös, összehangolt igénybevétele.

Ennek megfelelően számos jogszabály, a többi között a büntető törvénykönyv, a honvédelmi, az elektronikus hírközlési vagy a közigazgatási rendtartási törvény módosul.

Emelkedik a miniszterelnök havi illetménye, ami jelenleg a köztisztviselői illetményalap, 38 650 forint harminckilencszerese, több mint másfél millió forint. A jövőben a kormányfő havi illetménye megegyezik az Országgyűlés elnökének tiszteletdíjával. A házelnök fizetése a havi képviselői tiszteletdíj 2,7-szerese, jelenleg 3,5 millió forint. A képviselők fizetése az előző évi nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset – 2021-ben 438 800 forint – háromszorosának megfelelő összeg.

A törvény alapján

a jövőben a miniszter, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkár, kormánybiztos, a miniszterelnöki biztos és a miniszterelnöki megbízott díjazásának mértékét a kormányfő állapítja meg.

Ezen vezetőkre nem vonatkozik az a korlátozás sem, hogy a fizetésük nem haladhatja meg az előző évi bruttó havi átlagkereset tízszeresét.

Rögzítették, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter felelős a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokért, valamint a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásért.

Új ortodox templom épül Budapesten, a VIII. kerületi Múzeum utcában.

A törvény arról rendelkezik, hogy a beruházással létrejövő ingó és ingatlan-vagyonelemek térítésmentesen a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyarországi Ortodox Exarchátushoz kerülnek.

Fél év haladékot kaptak a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók üzemeltetői, így csak jövő év január 1-jétől kell adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak.

A képviselők döntöttek arról is, hogy az alapítványokhoz és egyesületekhez hasonlóan mentesülnek a telek- és építményadó alól az állam tulajdonában álló, az érintett állami ingatlanon közfeladatot ellátó nonprofit gazdasági társaságok.

A parlament elfogadta a hétfőn elhangzott interpellációkra adott válaszokat is.

Mihálffy Bélát (KDNP) jegyzővé választották

A képviselők 181 igen szavazattal és 1 tartózkodás mellett arról is döntöttek, hogy Mihállfy Béla kereszténydemokrata képviselőt jegyzővé választják a szintén kereszténydemokrata Móring József Attila helyére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×