eur:
393.82
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Adult and children hands holding paper family cutout, family home, foster care, homeless charity support concept, family mental health, international day of families
Nyitókép: ThitareeSarmkasat/Getty Images

Felülvizsgálatra szorulnak az örökbefogadás szabályai

2016 óta először fordult elő, hogy ezernél kevesebb gyereket fogadtak örökbe Magyarországon, miközben tovább emelkedett a gyermekotthonokban élők száma – hívta fel a figyelmet az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója, aki szerint – az örökbeadás erősítése mellett – a nevelőszülői hálózat fejlesztésére is nagy szükség lenne.

2021-ben már nem volt kötelező az örökbefogadó szülőknek részt venniük örökbefogadási tanfolyamokon. A könnyítéstől a döntéshozók azt várták, hogy emelkedni fog az örökbefogadások száma, ami azonban csökkent. Annak ellenére, hogy az örökbefogadni vágyó szülőkből és az örökbeadható gyerekekből sincs kevesebb, sőt.

Az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatójának tájékoztatása alapján 2021-ben először csökkent ezer alá az örökbefogadások száma. Kiss Gergely többek között kiemelte: fontos megérteni a tendenciát, azt, hogy most

23 ezer gyermek kénytelen szülői gondoskodás nélkül élni,

míg néhány évvel ezelőtt még 21 ezer gyermek volt e létszám.

Nehézséget jelent, hogy sok szülő továbbra is egészséges, szőke, kék szemű kisbabát szeretne örökbe fogadni, de a pandémia is megnehezítette a személyes ismerkedést – tette hozzá az ügyvezető igazgató. Problémát jelenthet az is, hogy az örökbefogadásért felelős területi gyermekvédelmi szakszolgálatoknál is komoly humánerőforrás-hiány van.

Kiss Gergely szerint

érdemes lenne újra kötelezővé tenni az örökbefogadási tanfolyamokat,

de emellett más megoldásokat is felsorakoztatott. Köztük a további béremelést a szociális szférában annak érdekében, hogy az örökbefogadási folyamatot végig segítő szakemberekből minél több legyen. Nagyon fontosnak tartaná a társadalmi érzékenyítést is, hogy a leendő szülők elfogadóbbak legyenek akár a gyerekek etnikumi hátterét, akár a korát vagy egészségügyi állapotát illetően.

A nevelőszülői hálózat helyzete sem javult tavaly, mutat rá a 2021-es gyermekjogi jelentés, annak ellenére, hogy az egyház évről évre nagyobb szerepet vállal a gyermekvédelmi és a nevelőszülői hálózatok működtetésében, és komoly kormányzati forrásokat is fordítottak ezen területek fejlesztésére – hangsúlyozta a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetője.

Gyurkó Szilvia jelezte, nagyon alacsony a nevelőszülői elhelyezések száma, mi több,

közel ezer azoknak a 0–3 év közötti gyerekeknek a száma, akik gyermekotthonokban élnek,

miközben igazából már 5 éve be kellett volna zárni a csecsemőotthonokat. Szintén egy beragadt problémája a gyermekvédelmi szakellátás rendszerének a speciális nevelési igényű, vagy kettős szükségletű gyerek elhelyezése, miután az egész országban nem éri el a tízet azoknak a nevelőszülőknek a száma, akik fogyatékossággal élő gyerekről tudnak gondoskodni

– tette hozzá.

Gyurkó Szilvia szerint ha a 2022-es év is hasonló adatokat fog mutatni, akkor érdemes lenne felülvizsgálni, hogy az elmúlt évek jogszabályváltozásai tényleg a gyerekek legfőbb érdekeit szolgálják-e.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×