eur:
395.37
usd:
366.43
bux:
65697.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Budai vaddisznókat kilövő vadász: megváltás volt a golyó ezeknek az állatoknak

Nyilatkozott a XII. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron történtekről az egyik vadász.

L. Pál egy társával együtt lőtte ki a budai, XII. kerületi Szilágyi Erzsébet fasor vízelvezető csatornájában csapdába esett vaddisznókat. Az állatorvos végzettségű férfi a Telexnek azt mondta: a vaddisznókról a katasztrófavédelem értesítette őt egy lakossági bejelentés alapján. Amikor a helyszínre érkeztek, már ott voltak a tűzoltók, és azt látták, hogy hét, nagyjából kéthónapos korú malac összevissza szaladgál a villamosvonal melletti vízelvezető árokban, amit szakaszonként rács választ el.

„Az árok aljában jó arasznyi víz, olaj és mindenféle keverék volt, az állatok pedig rettenetes állapotban voltak. Nagyon szennyezettek voltak ezek a malacok. A józan ész azt diktálja, hogy ezeknek a vaddisznóknak megváltás volt a golyó. Ki tudja, hogy mióta rekedtek az árokban, onnan út már nem vezetett volna ki nekik normál körülmények között. Mit lehetett volna még csinálni? Kizavarni őket a Szilágyi Erzsébet fasornak a reggeli, nyolcórás forgalmába. Felelőtlenség lett volna őket ott hagyni, ennek más megoldása nem volt” – mondta L. Pál.

L. Pál szerint az állatok kilövését meg lehetett volna csinálni nagyobb felhajtás nélkül is, nem kellett volna megállítani a villamost. „Ha veszélyt jelentett volna ez bárkire is, akkor elsősorban magunkra. Ezt a tevekénységet már több évtizede csinálom, és soha egy sérülés, se károkozás még nem történt” – mondta.

Ő is megerősítette, amiről szakemberek az Infostartnak is nyilatkoztak korábban: az altatólövedék ilyen esetben nem megoldás és a befogás sem volt lehetséges.

A portál megjegyzi még, hogy a vaddisznók vonatkozásában van még egy szigorú jogszabály, az afrikai sertéspestis szabályozásáról szóló 2021/605-ös EU-s végrehajtási rendelet. Ennek az egyik passzusa kiköti, hogy tilos élő vaddisznót szállítani az Európai Unió területén. Ez a budai rész a legszigorúbb besorolás alá esik az afrikai sertéspestis vonatkozásában, úgynevezett szigorúan korlátozott terület. Ide élő vaddisznót sem bevinni, illetve innen kivinni sem lehet a nyilatkozó vadász szerint.

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) afrikai sertéspestist nyomon követő térképén jól látszik, hogy az Északi-középhegység erdeiben élő vaddisznók között igen gyakori a fertőzés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×