eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Facebook/Karácsony Gergely

Eldőlt, hol lehet letenni e-rollereket Budapest közepén

300 Mobi-pontot alakítottak ki Budapest több belső kerületében.

Háromszáz mikromobilitási pontot, új nevén Mobi-pontot alakítottak ki Budapest több belső kerületében a kölcsönzött kerékpárok, elektromos rollerek elhelyezésére. Az érintett kerületek bírságot szabhatnak majd ki a nem kijelölt helyeken parkoló mikromobilitási eszközök után - közölték a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfői sajtótájékoztatóján.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke elmondta: a fővárosi önkormányzat a kerületekkel együttműködve azért hozott létre Mobi-pontokat, hogy rendezett és kényelmes lehetőséget tudjanak biztosítani a kölcsönzött kerékpárok és elektromos rollerek tárolására. A főváros elkötelezett amellett, hogy a fenntartható, zöld közlekedést fejlesszék és alternatívát nyújtsanak mindenkinek az autós közlekedés helyett - hangsúlyozta.

Balogh Samu közölte, nagyon sok panasz érkezett arról, hogy szerteszéjjel hagyják a kölcsönözhető elektromos rollereket. Támogatják, hogy ezeket az eszközöket használják Budapesten, azonban teljesen jogos az az igény, hogy erre rendezett formát találjanak; ezt szolgálják a Mobi-pontok, amelyekből eddig háromszáz készült el - mondta.

Hozzátette: a következő időszakban még legalább ennyi Mobi-pontot alakítanak ki, a cél az, hogy ezek az egész városban megoldást nyújtsanak.

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója elmondta, a Mobi-pontok elkészültek, a szabályozás júniusban lép életbe, majd a kerületek kötnek szerződést a szolgáltatókkal, amelyeknek az applikációiban megjelennek majd a létrehozott Mobi-pontok.

Emlékeztetett, a mikromobilitási pontok elnevezésére pályázatot hirdettek, ennek eredményeképpen született meg a pontok új neve.

Kérdésre válaszolva közölte: a kerületek hatósági szerződés keretében szankcionálni fogják a nem a kijelölt helyen letett eszközök után a szolgáltatókat, azok pedig nyilván továbbhárítják majd a felhasználókra.

Soproni Tamás (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Terézváros polgármestere azt mondta: a főváros a kérdésben egy kompromisszumos megoldás felé ment el a tiltás helyett, és ebből a kerületeknek még bevétele is lesz. A VI. kerületben 81 Mobi-pontot alakítottak ki, és reményeik szerint ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy több parkolóhelye is lesz a helyieknek.

Niedermüller Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Erzsébetváros polgármestere közölte: azt szeretnék, hogy a VII. kerületben a Dózsa György úttól a Madách Imre térig, az Andrássy úttól a Rákóczi útig szabadon lehessen használni a mikromobilitási eszközöket. Ezek a pontok hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb átmenőforgalom legyen - tette hozzá.

Rádai Dániel józsefvárosi alpolgármester közölte, több mint száz Mobi-pontot alakítottak ki a VIII. kerületben, és nagy eredménynek nevezte, hogy egy egységes rendszer jött létre.

Karácsony Gergely főpolgármester a BKK bejelentése kapcsán azt írta a közösségi oldalán, hogy mostantól a sűrű, hálózatos kialakításnak köszönhetően könnyen, gyorsan és rugalmasan lehet igénybe venni a mikromobilitási szolgáltatásokat a belvárosban úgy, hogy közben rendezettek maradnak a közterületek.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×