eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A Terrorelhárítási Központ (TEK) által közreadott képen Hajdu János altábornagy, a TEK főigazgatója (középen) irányítja a Kossuth-barlangban eltűnt búvár utáni kutatási műveletet Jósvafőn 2022. április 5-én. A 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja április 3-án szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés után nem tért vissza a merülés kezdőpontjához, az őt biztosítók, majd a mentőbúvárok sem találták. Az eltűnt barlangi búvár utáni kutatást Magyarország belügyminiszterének kijelölése alapján április 4-től a TEK koordinálja.
Nyitókép: MTI/Terrorelhárítási Központ

Az elképzelhető legrosszabb körülmények között keresik az eltűnt búvárt

Beszámolt az eseményekről a kutatást irányító TEK.

A jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár utáni kutatást Magyarország belügyminiszterének kijelölése alapján hétfőtől a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálja - közölte a szervezet társadalmi kapcsolatok osztálya.

Mint írták, a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja április 3-án, vasárnap szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés után nem tért vissza a merülés kezdőpontjához, az őt biztosítók, majd a mentőbúvárok sem találták. A TEK szakemberei hétfőn érkeztek Jósvafőre.

A keresés a feltárás alatt álló barlangban az elképzelhető legrosszabb körülmények között történik - mutatott rá a TEK, amely szerint

az eltűnt búvár utolsó ismert tartózkodási helyén 4-6 köbméternyi sűrű, agyagos föld omlott le mintegy 45 méter vízmélységben.

A kutató búvároknak az omlás helyszínéig jelentős távolságot kell megtenniük, több szűkületen kell átjutniuk, mely speciális felszerelést igényel - írták. Hozzátették: a barlang bonyolultsága miatt mindössze néhány, a helyszínt jól ismerő búvár merülhet.

A kutatás tervezésébe, előkészítésébe és végrehajtásába a TEK koordinálásával geológus szakemberek, bányászati mérnökök, barlangi- és búvármentő szakemberek kapcsolódtak be. A TEK főigazgatója, Hajdu János altábornagy a helyszínen irányítja a kutatási műveletet.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden azt írta a honlapján: aggódva követik a mentés fejleményeit, hiszen búvárszolgálatuk egyik tagját, a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert érte baleset.

A férfi többször merült már a Kossuth-barlangban. A jelenlegi információk szerint egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset. Mint írták: Mede Márton 2008 óta dolgozik az igazgatóság tűzoltó búváraként, ezalatt számos víz alatti mentésben vett részt. Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozik, e területen is nagy gyakorlatot szerzett. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint Magyarországon mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában - emelték ki.

A fővárosi tűzoltó a tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.

A Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kosssuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. A barlang végpontját sokáig a Reménytelen-szifon jelentette. E járatot több évtizednyi kutatómunka után 2009-ben úszták át az Amphora Búvár Klub kutatói. Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, amely ma meghaladja az 1500 métert, míg vertikális kiterjedése a 60 métert.

Vasárnap a 3. szifon járatait kutatták a feltáró búvárok.

A mentést nehezíti, hogy a barlang e része nagyon szűk, és jelenleg a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nem lehet látni.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×