INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

balaton

nádas

pomogyi piroska

Stég Fonyód közelében 2019. november 22-én. A  jogszabály szerint a stégek október 31-ig maradhatnak a vízben, mert később balesetveszélyesek lehetnek, ha befagy a Balaton.

Nádasok nélkül mesterséges fürdőmedence lesz a Balatonból

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Öt év alatt hétszeresére nőtt a kiirtott nádas területe, márpedig enélkül már nem lenne Balaton a Balaton – mondta Pomogyi Piroska hidrobiológus.

A Balaton nem lesz többé természetes tó, ha az ember kiirtja a nádasokat – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó hidrobiológus, aki évtizedek óta figyelemmel kíséri a Balaton növényvilágának sorsát. A legutóbbi felmérés szerint öt év alatt hétszeresére nőtt a kiirtott nádas területe, a törvényi tilalom ellenére 2015-ben 72 helyszínen 4 hektár nádast pusztított el az ember, 2020-ban pedig már 826 helyszínen 28,2 hektárt – tájékoztatott Pomogyi Piroska.

A Balaton tómedréből 1200 hektáron van nádas, de a területe csökken, a minősége pedig romlik – mondta a szakértő. Azt is kifejtette, hogy a nádasokat öt minőségi osztályba sorolják, és a legjobb minőségű, első osztályú nádasok területe az elmúlt húsz évben drasztikusan, a harmadára csökkent, míg a harmadosztályú, azaz a közepes minősítésű, valamint a negyed-ötödosztályú, gyengébb minőségű nádasok területe jelentősen nőtt.

A nádasokat a stégbejárók és a feltöltések miatt pusztítja az ember, pedig ezt tiltja a törvény – tette hozzá Pomogyi Piroska.

A nádasokat már korábban is védték alacsonyabb rendű jogszabályok, de 2000-ben a Balaton-törvény nevesítette először az első-, másod- és harmadosztályú nádasok károsításának a tilalmát. A Balaton-törvény hatályát vesztette 2019. március 15-én, de helyette életbe lépett az országos területrendezési törvény, amely a nádaskárosítási tilalmat átemelte, ugyanakkor a negyed- és ötödosztályú nádasokban megengedi a kis méretű, maximum 20 férőhelyes csónakkikötők létesítését.

"A törvényi tilalom a nádasok bármilyen szintű károsítására ma is létezik" – mondta Pomogyi Piroska, és hozzátette: a nádasokra szüksége van a Balatonnak, hogy halakkal teli élő természetes tó maradjon, ne pedig egy mesterséges fürdőmedence.

Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó hang

Nádasok nélkül mesterséges fürdőmedence lesz a Balatonból
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018