eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: PIxabay

Bírósági belharc lett a Schadl-látogatásból

Fegyelmi eljárás megindítását követeli az Országos Bírói Tanács a Schadl-Völner-ügyben, az Országos Bírósági Hivatal azonban egyelőre nem tartja szükségesnek.

A sajtónak kiszivárogatott nyomozati dokumentumok szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik bírójának szakmai ellehetetlenítését próbálta elérni Tatár-Kis Péternél, a Fővárosi Törvényszék elnökénél. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke január 28-án vizsgálatot rendelt el az ügyben, a jelentés április közepére készül el.

Az Országos Bírói Tanács szerint fegyelmi eljárást is indítani kellene az ügyben. Az Országos Bírósági Hivatal elnökét felügyelő testület a célvizsgálat elrendelését, különösen annak indokolatlanul hosszú időtartamát nem tartja elegendőnek.

"Ha nem indul a fegyelmi felelősség kérdését előtérbe helyező és azt vizsgáló törvényben szabályozott eljárás is az elrendelt igazgatási vizsgálat mellett, akkor az önkényes vezetői magatartás következmények nélkülisége a magyar bírói karra kedvezőtlen, dermesztő hatással lehet, szakmai és egzisztenciális ellehetetlenüléstől való félelemmel járhat, ez pedig közvetlen és valóságos veszélyét jelenti a külső befolyástól is mentes független ítélkező munkának" – írja a bírói tanács.

A bírók függetlenségét a kormány is nagyon fontosnak tartja, az igényelt eljárás elindítására azonban nincs jogosultsága. Magyarországon a bírósági szervezet is teljesen független, ezért azt az önigazgatás keretében kell megtenni – válaszolta a témában feltett kérdésre a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Országos Bírósági Hivatal írásban reagált az Országos Bírói Tanács fegyelmi eljárást szorgalmazó közleményére. A hivatal szerint az igazgatási célvizsgálat is elégséges a bírósági függetlenség megőrzéséhez, de időben lezárul ahhoz, hogy egy fegyelmi eljárást is indítsanak, amennyiben az szükséges.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×