eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A nyugdíjasoknak üzent az ellenzék

Kiszámítható, svájci indexálású nyugdíjat, jobb egészségügyi ellátást, tanulási lehetőséget és kulturális szolgáltatásokat ígér az ellenzék a nyugdíjasoknak kormányváltás esetére.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, Pest megye 9-es választókerületében induló ellenzéki képviselőjelölt szerdai - a DK-val és az MSZP-vel közösen tartott - online sajtótájékoztatón azt mondta: a nyugdíjasok a magyar társadalom egyik legveszélyeztetettebb rétege, akiket a Fidesz-kormány folyamatosan becsapott az elmúlt években.

A Fidesznek a nyugdíjasok csak az országgyűlési választások előtt fontosak, ezt példázza a 13. havi nyugdíj kifizetése most, februárban. Ezzel azonban nem lehet kárpótolni az elmúlt 12 évet - vélekedett az ellenzéki politikus.

Márki-Zay Péter vezetésével egy szolidáris, összetartó, igazságos társadalmat építünk - fogalmazott Schmuck Erzsébet. Azt ígérte, kormányváltás esetén a biztos megélhetés mellett "hozzáférhető és megfelelő ápolást, egészségügyi ellátást" és az aktív időskor megéléséhez szükséges kulturális és közösségi szolgáltatásokat, időskori tanulási lehetőséget fognak biztosítani.

Konczer Erik, a DK elnökhelyettese, a Komárom 1-es választókerületében induló ellenzéki képviselőjelölt arról beszélt: nemcsak meg akarják őrizni a 13. havi nyugdíjat a kormányváltás után, hanem további intézkedéseket is hoznának a nyugdíjasok érdekében.

Meglátása szerint biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét és olyan nyugdíjkorrekciós programot kell bevezetni, ami megakadályozza az alacsonyabb nyugdíjú idősek elszegényedést; továbbá a nyugdíjak svájci indexálásának visszavezetésével biztosítani kell, hogy a nyugdíjasok is részesüljenek a gazdasági növekedésből.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke arról beszélt: az ellenzéki pártok vállalták, hogy az otthonápolást munkaviszonyként fogják elismerni és díját a minimálbér szintjére emelik.

Emellett növelni fogják a bentlakásos idősotthonok férőhelyeit, bővítik a házi segítségnyújtás szolgáltatásait, valamint a falugondnoki és a tanyagondnoki szolgáltatásokat.

Korózs Lajos azt is mondta, szeretnének új nyugdíjas érdekképviseleti rendszert kialakítani a mostani helyett. A Márki-Zay Péter vezette új kormány egyetlen döntést sem fog meghozni úgy, hogy ne kérné ki az idősek véleményét - mondta.

Az MSZP-s politikus az idősek digitális tudását bővítő programokat is ígért kormányváltás esetére, jelezve, hogy a digitális tudás a családtagokkal való kapcsolattartás, az internetes online rendelések és a mindennapi élet intézésének is fontos eszköze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×