eur:
394.12
usd:
365.76
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
The northeast hollow of Lake Balaton.
Nyitókép: Laszlo Szirtesi/Getty Images

Schadl György félmilliós kenőpénzzel mentette volna szabálytalan siófoki nyaralóját

Újabb korrupciógyanús esetre derült fényt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke ellen folyó eljárás kiszivárgott irataiból.

Újabb részleteket közölt a 444.hu a Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és társai ellen folytatott nyomozásban készült állítólagos iratokból. Ezúttal a portál cikke szerint az derült ki, hogy Schadl György nem a szabályoknak megfelelően építkezett Siófokon, az ingatlanja beépítése jelentősen meghaladta az engedélyezett mértéket, és még a kerítése is szabálytalan volt. A Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője ezért megpróbálta félmillió forinttal lefizetni a Somogy Megyei Kormányhivatal egyik építésügyi szakintézőjét.

Schadl György 2020 nyarán vette meg egy 344 négyzetméteres, kivett művelési ágú, hétvégi ház, udvar megnevezésű belterületi ingatlan felét 90,5 millió forintért. A házat egy építési vállalkozó alakította át és újította fel. A munkálatok során eltértek az engedélyezett tervtől, az épülethez kapcsolódó fedett terasz beépített területnek minősült, így az ingatlan beépítése jelentősen meghaladta a megengedett beépítési százalékot.

A feltételezések szerint egy helyi végrehajtó beajánlott egy építésügyi szakintézőt a Somogy Megyei Kormányhivatalból, aki tud segíteni az ügy elrendezésében. „Schadl György a kialakított jogellenes állapot megtartása érdekében

azt tervezte, hogy 500 ezer forinttal megvesztegeti az épület helyszíni ellenőrzésére kijelölt építésügyi szakintézőt”

– áll a Schadl lehallgatása alapján írt állítólagos nyomozati iratban.

Az építési vállalkozó találkozott is az ügyintézővel, aki azt javasolta: nyújtsák be a használatba vételi engedélyt, amit ő aztán elfogad, és az engedély valóságtartalmát utólagosan sem fogják már ellenőrizni. A feltételezett nyomozati iratok szerint megfelelő szögből készített fotókkal lehet megoldani, hogy ne kelljen betartani az építési szabályokat. Ugyanakkor az iratokban csak feltételes módban írnak arról, hogy a korrupció megtörtént-e.

A Somogy Megyei Kormányhivatal a portál megkeresésére azt válaszolta, hogy belső vizsgálatot folytatnak az ügyben, és az érintett ügyintéző kormányzati szolgálati jogviszonyát megszüntették. A siófoki ingatant novemberben zár alá vette az ügyészség.

Schadl György gyanúsítottal szemben 5-től 10 évig, 2-től 8 évig, illetve 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények megalapozott gyanúját közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. Többek között vesztegetést állítva és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedéssel, valamint 7 rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×