INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

schadl györgy

vesztegetés

siófok

építési engedély

The northeast hollow of Lake Balaton.

Schadl György félmilliós kenőpénzzel mentette volna szabálytalan siófoki nyaralóját

Infostart

Újabb korrupciógyanús esetre derült fényt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke ellen folyó eljárás kiszivárgott irataiból.

Újabb részleteket közölt a 444.hu a Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és társai ellen folytatott nyomozásban készült állítólagos iratokból. Ezúttal a portál cikke szerint az derült ki, hogy Schadl György nem a szabályoknak megfelelően építkezett Siófokon, az ingatlanja beépítése jelentősen meghaladta az engedélyezett mértéket, és még a kerítése is szabálytalan volt. A Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője ezért megpróbálta félmillió forinttal lefizetni a Somogy Megyei Kormányhivatal egyik építésügyi szakintézőjét.

Schadl György 2020 nyarán vette meg egy 344 négyzetméteres, kivett művelési ágú, hétvégi ház, udvar megnevezésű belterületi ingatlan felét 90,5 millió forintért. A házat egy építési vállalkozó alakította át és újította fel. A munkálatok során eltértek az engedélyezett tervtől, az épülethez kapcsolódó fedett terasz beépített területnek minősült, így az ingatlan beépítése jelentősen meghaladta a megengedett beépítési százalékot.

A feltételezések szerint egy helyi végrehajtó beajánlott egy építésügyi szakintézőt a Somogy Megyei Kormányhivatalból, aki tud segíteni az ügy elrendezésében. „Schadl György a kialakított jogellenes állapot megtartása érdekében

azt tervezte, hogy 500 ezer forinttal megvesztegeti az épület helyszíni ellenőrzésére kijelölt építésügyi szakintézőt”

– áll a Schadl lehallgatása alapján írt állítólagos nyomozati iratban.

Az építési vállalkozó találkozott is az ügyintézővel, aki azt javasolta: nyújtsák be a használatba vételi engedélyt, amit ő aztán elfogad, és az engedély valóságtartalmát utólagosan sem fogják már ellenőrizni. A feltételezett nyomozati iratok szerint megfelelő szögből készített fotókkal lehet megoldani, hogy ne kelljen betartani az építési szabályokat. Ugyanakkor az iratokban csak feltételes módban írnak arról, hogy a korrupció megtörtént-e.

A Somogy Megyei Kormányhivatal a portál megkeresésére azt válaszolta, hogy belső vizsgálatot folytatnak az ügyben, és az érintett ügyintéző kormányzati szolgálati jogviszonyát megszüntették. A siófoki ingatant novemberben zár alá vette az ügyészség.

Schadl György gyanúsítottal szemben 5-től 10 évig, 2-től 8 évig, illetve 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények megalapozott gyanúját közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. Többek között vesztegetést állítva és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedéssel, valamint 7 rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják.

Nyitókép: Laszlo Szirtesi/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018