INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

népszavazás

ellenzék

időpont

április 3.

A Karácsony Gergely főpolgármester által benyújtott népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyűjtő íveket pakolják a Nemzeti Választási Iroda előtt 2021. december 15-én. Megkezdődik az aláírásgyűjtés a Diákvárosra és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazáshoz - jelentette be a főpolgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Nincs lehetőség áprilisban megtartani az ellenzéki kérdésekről szóló népszavazást a Political Capital szerint

Infostart / MTI

A Political Capital szerint nincs arra lehetőség, hogy az április 3-ai országgyűlési választással egy időben tartsák meg az ellenzéki kérdésekről szóló népszavazást - mindez az intézet közösségi oldalán jelent meg.

Az ellenzéki referendum aláírásgyűjtésében részt vevő pártok pénteken adták le a Karácsony Gergely főpolgármester által - a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról - kezdeményezett népszavazási kérdések aláírásgyűjtő íveit.

A politikai kutató, elemző és tanácsadó intézet azt írta, politikai kommunikációs szempontból érthető, hogy az ellenzéki pártok azt kommunikálják: akár az április 3-ai választással egy időben még megtartható a népszavazás. Ez - az elemző intézet szerint - "nem így lesz, de ezt a törvény kereteire és az érintett intézmények lassúságára foghatják".

Azt még furcsábbnak nevezték, hogy a magyar médián "úgy megy át" ez az értelmezés: már a népszavazási kérdések tavaly júliusi benyújtása óta 99 százalékos biztonsággal tudni lehetett, hogy idén áprilisig nem fog átfutni a rendszeren. Most a helyzet annyiban lett más, hogy a 99 százalék 100 százalékra nőtt - jegyezték meg.

A Political Capital kifejtette: még hátravan maximum 60 nap az aláírások ellenőrzésére. A jogorvoslati határidő 5 nap, az ilyen jellegű kérelem elbírálására szintén 5 napja van a Kúriának. Ezt követően 8 nap áll rendelkezésre arra, hogy tájékoztassák Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét. A házelnök pedig a legközelebbi ülésnapon jelentheti be a kezdeményezést az Országgyűlés előtt. Ekkortól a parlamentnek maximum 30 napja van, hogy elrendelje a népszavazást. Az erről szóló országgyűlési határozatot 8 napon belül kell közzétenni a Magyar Közlönyben.

Ezután 15 napos határidő van a jogorvoslatra, amelyet az Alkotmánybíróságnak 30 napon belül kell elbírálnia.

Majd maximum 15 napja van Áder János köztársasági elnöknek, hogy kitűzze a népszavazást. Ez a dátum a kitűzéstől számítva a 70-90. napon lehet, úgynevezett rátűzés esetén is minimum 50 nap - ismertették.

A Political Capital szerint ha mindezek csak 1-1 napot vennének igénybe - azzal együtt, hogy a két jogorvoslati határidőt ki kell várni -, akkor sem volna lehetőség április 3-ára kitűzni a népszavazást. Ha pedig minden időkeretet maximálisan kihasználnak, "akár októberig is elhúzható a folyamat" - közölték.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018