eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Olvadó, megtört jégtáblák a Balatonban a siófoki kikötőnél 2018. március 11-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Jelentés a Balatonról: így áll most a jéghelyzet

Legutóbb 2017-ben volt hosszabb ideig tartó jeges időszak a tavon.

Januárban a legnagyobb az esély arra, hogy vastagabb, összefüggő jég alakuljon ki a Balatonon. A következő napok szeles időjárása és a nappali pozitív hőmérsékletek azonban továbbra sem kedveznek a jegesedésnek, legfeljebb a hét második felében lehet számítani arra, hogy a jégképződésre alkalmas körülmények alakulnak ki – közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a hirbalaton.hu megkeresésére.

A meteorológus kifejtette, hogy míg az 1980-as években ritkaságszámba ment, ha egész télen át egyszer sem fagyott be hazánk legnagyobb tava, addig az elmúlt években az megy eseményszámba, ha megjelenik a jég. A legutóbbi vastag, hosszabb ideig fennmaradó jeges periódus 2017 januárjában volt, amikor 22 cm körül volt a keleti medencében az átlagos jégvastagság. A 80-as években a 35-40 cm sem ment ritkaságszámba.

A mostani tél folyamán december közepén már megjelent egy nagyon vékony jéghártya a tavon, de a felmelegedés és a szél azt hamarosan széttörte. Az elmúlt hét 0 fok alatti hőmérsékletei ismét kedveztek a befagyásnak, a víz hőmérséklete kevéssel 0 fok alá csökkent. Ilyenkor a jégcsírák már megjelentek a hullámzó vízben, de összefüggő jég az erős szél keltette a hullámzás miatt nem tudott kialakulni.

Vasárnap reggelre a gyenge légmozgás hatására viszont többfelé megindult a jégképződés a nyílt vízen is, de a melegedő időben a nappali órákra csak kevés helyen maradt meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×