INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

kézifegyver

fegyverfejlesztés

magyar honvédség

Kedvezően fogadták az új magyar fegyvercsaládot

Kedvezően fogadták az új magyar fegyvercsaládot

Infostart / MTI

Új szakaszba lépett a magyar kézifegyvercsalád kifejlesztése.

A magyar kézifegyvergyártás továbbfejlesztése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete, illetve a Neumann János Egyetem és a Diana szakképző iskola Budapesten. Ez alkalomból Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos elmondta, a magyar kézifegyvercsalád fejlesztése második fázisába érkezett, azt követően, hogy befejeződött a magyar mérnökcsoport által alkotott fegyverek tesztelése.

A különböző fegyveres testületeknél dolgozó fegyvertechnikusok és fegyvermérnökök kedvező szakvéleményt adtak a magyar fegyvercsaládról - hangsúlyozta.

A projekt második fázisa, hogy a fegyverek előállítását gazdaságossá kell tenni, illetve alkalmassá kell válniuk a sorozatgyártásra, továbbá arra, hogy a nemzetközi piacon is értékesíthetővé váljanak.

Ennek érdekében jött létre az együttműködési megállapodás: a kecskeméti Neumann János Egyetemen ugyanis például olyan anyagtechnikai kutatások folynak, ami komoly versenyelőnyt jelent. Reményei szerint

a fejlesztés kevesebb mint két év alatt befejeződik,

és ennek eredményeként a nemzetközi piacon is versenyképes kézifegyvercsalád alakítható ki.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium mindehhez biztosítja a szükséges támogatást - mondta a kormánybiztos.

Filótás István dandártábornok, a modernizációs intézet vezetője arról szólt, hogy a mostani projektnek a fejlesztés mellett célja egy fegyverzettechnika, fegyvertervező felsőoktatási szakirány létrehozása is a gépészmérnöki szakterületen belül.

A modernizációs intézet szakemberei segítséget tudnak nyújtani a tananyag kidolgozásában, illetve Táborfalván helyszínt tudnak biztosítani a gyakorlati képzés számára - fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy a honvédségnek nagy szüksége van fiatal hadmérnökökre, illetve az egyre bővülő hazai védelmi ipar is egyre inkább igényli a felkészült, haditechnikai ismeretekkel rendelkező mérnököket. A védelmi iparban elhelyezkedő fiatal mérnökök részére pedig nyitott lesz a tartalékos tiszti katonai szolgálat lehetősége is - mondta a dandártábornok.

Az együttműködésről szóló dokumentumot Filótás István mellett Bozó Gábor, a Diana szakképző iskola igazgatója, valamint Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora látta el kézjegyével.

Nyitókép: honvedelem.hu
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018