INFORÁDIÓ
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán

ipsos

közvélemény-kutatás

koronavírus

maszk

oltás

vakcina

Egészségügyi maszkot viselő utas száll fel egy villamosra Budapesten 2021. november 1-jén. Ettől a naptól a korábban már megszokott szabályok szerint újra maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és megállóhelyeken.

Covid-felmérés: eleget teszünk a kormányzati kérésnek, de ennyi

Infostart

Befutott az Ipsos legfrissebb kutatása, amelynek a fókuszában a járvány és a korlátozások lakossági életre gyakorolt hatása áll.

Az augusztustól fokozatosan erősödő oltási hajlandóság eredményeként novembernben a felnőtt lakosság 22 százaléka kért Covid-19 elleni vakcinát, ezzel jelentősen javult a magyar társadalom védettsége. A magyarok körülbelül negyede nem oltatta még be magát egyszer sem, ami az Ipsos tavaly április óta havi rendszerességgel megismételt kutatássorozatának eddigi legalacsony értéke (26 százalék).

A lakosság 15 százalékának ugyanakkor több mint fél éves a legutóbbi oltása, ami az ő esetükben gyengülő védettséget is jelenthet.

Ábra: Legutóbb mikor kapott oltást a koronavírus ellen? (felnőtt lakosság bázisán, N=1000 fő)

Ami a személyes védekezési formákat illeti, nem tapasztalható a korábbi hullámokhoz hasonló óvatosság a lakosság részéről – teszik hozzá. A számos közterületen és a tömegközlekedésben is kötelezővé tett szájmaszk használaton túl kevésbé korlátozták életüket a magyarok a negyedik hullám alatt. Növekvő bizonytalanság a rendezvényeken való részvételhez, a tömegközlekedés használatához, valamint a belföldi utazások tervezéséhez köthető, ám ezek az értékek meg sem közelítik a harmadik megbetegedési hullám során mért szintet.

Ábra: Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre?

Óvatosabbnak továbbra is az idősebb korosztály tagjai bizonyulnak, példaként a 60 év felettiek körében 89 százalékos maszkviselési arány, 58 százalékuk kerüli a kézfogást, 39 százalékuk a tömegközlekedést. A legkisebb fegyelmezettség a fiatalokat és az alacsony iskolai végzettségű lakosokat jellemzi.

A lakosság eleget tesz a kormányzati kommunikáció kéréseinek – így az újabb oltások felvételének és a szájak, orrok eltakarásának –, de annál többre önszántából nem hajlandó.

– foglalta össze a vizsgálat tapasztalatait Földes Annamária, a Covid-19 kutatássorozat vezetője.

Az Ipsos havi rendszerességű Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018