eur:
393.1
usd:
367
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Már lehet időpontot foglalni az 5-11 év közötti gyermekek koronavírus elleni oltásához - a nap hírei

Kiemelten fontosnak tartja a gyermekek átoltottságát Kásler Miklós a vírus újabb mutációi miatt. Meghalt Gulyás János Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező.

Megnyílt az internetes időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek koronavírus elleni oltásához. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A gyermekek oltása december 15-én, szerdán kezdődik az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál. Az első gyermekvakcina-szállítmány várhatóan kedden érkezik Magyarországra és 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé. A második oltás a gyermekeknél is az első oltás után három héttel lesz esedékes. Pénteken a Magyar Orvosi Kamara a regisztráció eltörlését javasolta ennél a korosztálynál.

Semmilyen járványügyi védekezés nem éri el az átoltottság hatékonyságát – mondta legújabb videóinterjújában az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a vasárnapig, december 12-ig meghosszabbított oltási akcióra utalva azt hangsúlyozta: az első és a második oltás felvétele életet ment. A gyermekek oltásával kapcsolatban kiemelte: a vírus újabb mutációi egyre fiatalabb korcsoportokat értek el, ezért rendkívül fontos a gyermekek átoltottsága is.

Január elsejétől bekerül a kötelező újszülöttkori anyagcsereszűrések közé a cisztás fibrózis szűrése - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A közlemény szerint Kásler Miklós tárcavezető utasítására az Emmi kidolgozta a szűrés szakmai koncepcióját, és a minisztérium támogatásával kialakították a laborkapacitást, valamint beállították a mérési módszert. Az új szűréssel januártól már 27 anyagcsere-betegségre terjed ki Magyarországon a kötelező újszülöttkori szűrés. A cisztás fibrózis örökletes genetikai betegség.

Döntött a közös ellenzéki lista szocialista jelöltjeiről az MSZP Választmánya. Az első helyen Tóth Bertalan, a párt elnöke áll. A közlemény szerint az MSZP támogatja Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelöltet és a demokrata ellenzéki szövetség valamennyi közös jelöltjét a 2022. évi országgyűlési választáson. Az MSZP esetében most az dőlt el, hogy kiket és milyen sorrendben delegálnának a majdani közös listára. A 106 országgyűlési egyéni választókerület közös jelöltjeit a szavazók választották meg az előválasztáson.

A kecskeméti Mercedes-gyár pár nappal előre hozta a karácsonyi szünet kezdetét a folyamatosan változó alkatrészellátási helyzethez igazodva - közölte a Mercedes-Benz Hungary Kft. A baon.hu megyei hírportál értesülései szerint a termelés december 10-étől állt le, és január 12-én folytatódik. A kecskeméti Mercedes-gyárban eredetileg december 15-étől állt volna le a termelés. A dolgozók ezekre a napokra is megkapják alapfizetésüket, valamint a megfelelő juttatásokat. A kecskeméti Mercedes-gyár több mint 4400 munkatársat foglalkoztat.

Eddig mintegy 10 tonna adományt gyűjtött a Mikulásgyár, amely idén december 21-ig várja az az ajándékokat. A beérkezett csomagok több mint fele tartósélelmiszer, de sok használt játékot és melegebb ruhákat is vittek a Dózsa György úton felállított központba, valamint a Mikulásgyár 2. számú üzemébe. A vidéki adományok folyamatosan érkeznek a postákra is.

Az Egyesült Államok közép-nyugati és déli részén több államban is jelentős károkat okoztak a péntek este pusztító tornádók. Kentucky államban rendkívüli állapotot rendeltek el, ott a forgószél a legutóbbi adatok szerint több mint 70 halálos áldozatot követelt. Tennessee, Arkansas és Illinois államban is követelt halálos áldozatokat a tornádó. Joe Biden amerikai elnök kiemelte, hogy a szövetségi hatóságok együtt dolgoznak az érintett államok hatóságaival a mentésben és a kutatásban.

Meghalt Gulyás János Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az alkotót 75 éves korában érte a halál. Gulyás János a hatvanas évektől a magyar dokumentumfilm meghatározó alakja volt. A Gulyás János és testvére, Gulyás Gyula közös filmje volt a Vannak változások, a Ne sápadj! vagy a Törvénysértés nélkül. A később, már egyénileg készített művek is a legfontosabb társadalmi kérdéseket feszegették. Forgatott filmet a kisiskolák bezárásáról, 2010 után két filmet is szentelt a kolontári iszapkatasztrófának.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×