eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa beszámolóját tarja az ő és a helyetteseinek tevékenységéről az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 4-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Elöntötték az ombudsmant a járványügyi panaszok

Másfél ezer beadvány érkezett tavaly tavasz óta az alapvető jogok biztosához a pandémiás intézkedések, vagy éppen azok elmaradása miatt.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa hivatalához 2020 tavaszától 2021 tavaszáig mintegy 150, azóta pedig további 1355 panasz érkezett – tájékoztatta a Népszavát az ombudsmani hivatal.

A megnövekedett ügyszámot a „védettségi igazolványhoz fűződő jogosultságokkal szembeni” beadványok tették ki. Ezek egy részében a beadványozók csupán az internetes oldalról letöltött petíciót továbbították vizsgálati kezdeményezésként, mások azonban ugyanezt a saját esetük kivizsgálásának kezdeményezése mellett küldték meg.

A járványügyi beadványok között szerepelnek a digitális vagy a jelenléti oktatással szemben, az érettségi vizsgák elhalasztása érdekében, az idegenforgalmat érintő korlátozások következményei miatt érkezett bejelentések, valamint azok a panaszok, amelyek diszkriminatívnak tartották az állami támogatásokra jogosult vállalkozások meghatározását. A korlátozó intézkedésekkel – a vendéglátó helyek bezárásával, a rendezvények létszámkorlátozásával, a kijárási korlátozással, a vásárlási idősávval – összefüggésben is érkeztek beadványok, ahogyan a korlátozó intézkedések megszegése, azok szankcionálásának elmaradása miatt is.

Mások az oltóanyagok „származása”, választhatósága, a keleti vakcinákkal oltott személyek kiutazási lehetőségeinek korlátozottsága miatt fordultak ombudsmanhoz. Megint mások az oltási regisztráció kötelezővé tétele, vagy például az oltás szervezésével kapcsolatos panaszok ügyében. A védettségi igazolványt bevezető jogszabállyal szemben, az annak hiányában fennálló korlátozások és a gyermekek oltása miatt is születtek beadványok.

Az esetek nagyobb részében a beadványozók tájékoztatást kaptak a jogszabályi rendelkezésekről, alapjogi visszásság megállapításakor pedig jelentés készült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×