INFORÁDIÓ
2022. január 29. szombat
Adél

ombudsman

koronavírus

beadvány

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa beszámolóját tarja az ő és a helyetteseinek tevékenységéről az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 4-én.

Elöntötték az ombudsmant a járványügyi panaszok

Infostart

Másfél ezer beadvány érkezett tavaly tavasz óta az alapvető jogok biztosához a pandémiás intézkedések, vagy éppen azok elmaradása miatt.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa hivatalához 2020 tavaszától 2021 tavaszáig mintegy 150, azóta pedig további 1355 panasz érkezett – tájékoztatta a Népszavát az ombudsmani hivatal.

A megnövekedett ügyszámot a „védettségi igazolványhoz fűződő jogosultságokkal szembeni” beadványok tették ki. Ezek egy részében a beadványozók csupán az internetes oldalról letöltött petíciót továbbították vizsgálati kezdeményezésként, mások azonban ugyanezt a saját esetük kivizsgálásának kezdeményezése mellett küldték meg.

A járványügyi beadványok között szerepelnek a digitális vagy a jelenléti oktatással szemben, az érettségi vizsgák elhalasztása érdekében, az idegenforgalmat érintő korlátozások következményei miatt érkezett bejelentések, valamint azok a panaszok, amelyek diszkriminatívnak tartották az állami támogatásokra jogosult vállalkozások meghatározását. A korlátozó intézkedésekkel – a vendéglátó helyek bezárásával, a rendezvények létszámkorlátozásával, a kijárási korlátozással, a vásárlási idősávval – összefüggésben is érkeztek beadványok, ahogyan a korlátozó intézkedések megszegése, azok szankcionálásának elmaradása miatt is.

Mások az oltóanyagok „származása”, választhatósága, a keleti vakcinákkal oltott személyek kiutazási lehetőségeinek korlátozottsága miatt fordultak ombudsmanhoz. Megint mások az oltási regisztráció kötelezővé tétele, vagy például az oltás szervezésével kapcsolatos panaszok ügyében. A védettségi igazolványt bevezető jogszabállyal szemben, az annak hiányában fennálló korlátozások és a gyermekek oltása miatt is születtek beadványok.

Az esetek nagyobb részében a beadványozók tájékoztatást kaptak a jogszabályi rendelkezésekről, alapjogi visszásság megállapításakor pedig jelentés készült.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018