eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az új variáns miatt aggódik a világ - a nap hírei

Megjelent a Magyar Közlönyben a dél-afrikai régióból érkezők beutazási korlátozásáról szóló rendelet. Ismét PCR-tesztet kell végeztetniük érkezésük után a külföldről Angliába utazóknak. A készülő versenysport-stratégia is szerepelt a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének napirendjén. A nap legfontosabb hírei november 27-én.

Megjelent a Magyar Közlönyben a dél-afrikai régióból érkezők beutazási korlátozásáról szóló rendelet. Eszerint azok a magyarok is karanténba kerülnek, akik a térségből érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak. A hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki. Az Európai Unió Tanácsa pénteken vitatta meg az újonnan azonosított, dél-afrikai variánsára adható lehetséges uniós válaszlépéseket. A tagállamok egyetértettek abban, hogy szükség van a korlátozások bevezetésére.

Az oltási akcióhét első öt napján több mint félmillió oltás történt, több mint 60 ezer eddig oltatlan ember jelentkezett az első vakcináért - mondta az emberi erőforrások minisztere Facebookon közzétett videójában. Kásler Miklós fontos mérföldkőnek nevezte, hogy az európai gyógyszerügynökség ezen a héten engedélyezte az 5-12 évesek oltását a Pfizer vakcinával, és december 20-át követően számukra is elérhető lesz az oltás Magyarországon.

Ismét PCR-tesztet kell végeztetniük érkezésük után a külföldről Angliába utazóknak és a negatív teszteredmény megérkezéséig elkülönítésben kell maradniuk - jelentette be a brit miniszterelnök. Boris Johnson hangsúlyozta: a brit kormány a koronavírus újonnan azonosított vírus változat megjelenése miatt hozta meg ezt az elővigyázatossági döntést, amelyet három hét múlva felülvizsgálnak.

Az átoltottság szintje miatt nem valószínű, hogy az omikron variáns újra berobbantja a koronavírus-világjárványt - mondta az Oxfordi Egyetem vakcinafejesztő részlegének vezetője, aki az egyetem és az AstraZeneca oltóanyagának kifejlesztését is irányította. A BBC-nek adott interjúban Andrew Pollard kiemelte: néhány hetet még várni kell, míg biztosat tudnak mondani, de okuk van bízni abban, hogy a vakcinák továbbra is védenek a súlyos megbetegedéssel szemben.

A holland egészségügyi hatóságok szerint 61 ember szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét abból a nagyjából 600 utasból, akik pénteken érkeztek repülőgéppel a Dél-afrikai Köztársaságból és akiket azért teszteltek le, hogy megakadályozzák az omikron variáns elterjedését. Landolás után az utasokat elkülönítették, és letesztelték koronavírusra. Hollandia a koronavírus új variánsának a terjedésétől tartva a világ sok más országához hasonlóan még pénteken megszakította a légi összeköttetést Afrika déli részével; törölték az oda induló, illetve a térségből érkező járatokat.

Magyarország két újabb országgal, Egyiptommal és a Maldív-szigetekkel állapodott meg a vakcinaigazolások kölcsönös elismeréséről. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán bejelentette: a koronavírus ellen legalább kétszer beoltottak szabadon utazhatnak ezekbe az országokba.

Már több mint 70 ezer kérelem érkezett az otthonfelújítási támogatásra. A családokért felelős tárcanélküli miniszter közleménye szerint, a gyermeket váró vagy nevelő családokat segítő otthonteremtési programnak január óta része a 3 millió forintos, vissza nem térítendő felújítási támogatás, az eddig erre kifizetett összeg országosan már megközelíti a 100 milliárd forintot. Eddig összesen 277 milliárd forint összegű lakásfelújítást valósítottak meg a magyar családok.

Az idei, tokiói nyári olimpia beszámolója, a készülő versenysport-stratégia, valamint a februári, pekingi téli játékok magyar küldöttségének elfogadása is szerepelt a Magyar Olimpiai Bizottság új összetételű közgyűlésének napirendjén. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a kormány további támogatásáról biztosította a közgyűlés tagjain keresztül a magyar sportot. Egy 2032-ig szóló stratégia készül, melynek alapvető részét fogják képezni a sportágfejlesztési programok. Kulcsár Krisztián elnök kitért a sikeres tokiói olimpiára, beszélt egyebek között a bizottságok munkájáról és a MOB marketing tevékenységéről.

Csak a véradók segítségével lehet ellátni a betegeket, a véradók adnak esélyt a felgyógyulásra, egy új életre – írja közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat a Magyar Véradók Napján. A szervezet úgy fogalmaz: a véradás az önzetlenség egyik legszebb megnyilvánulása mások élete és egészsége iránt. Az emberi vér semmi mással nem pótolható, nélkülözhetetlen érték a gyógyításban. A vérellátó kiemeli, hogy a járvány eddigi négy hullámában mindvégig sikerült fenntartani az országos vérkészlet egyensúlyát. Magyarországon november 27-e 33 éve a Véradók Napja.

Kiengedték a kórházból a cseh államfőt, így vasárnap kinevezi kormányfővé Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét. Ez a hivatalos aktus a korábbi tervek szerint pénteken történt volna meg, de az államfő munkaprogramját lemondták. Az új kormányfő kinevezése az érvényes járványügyi és higiéniai szabályok betartása mellett zajlik majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×