eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
cars on Autobahn highway in Germany in high speed at night
Nyitókép: filmfoto/Getty Images

Palkovics László: uniós cél, hogy 2050-re senki se haljon meg közlekedési balesetben

Ennek több útja is van.

Európai uniós célkitűzés, hogy 2050-re senki se haljon meg közlekedési balesetben - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A tárcavezető a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által indított Road Safety - a biztonság az első elnevezésű országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozat győri állomásán elmondta, hogy a cél teljesítésének több módja is van és az uniós országok mindegyike valamilyen más módot választott.

  • Az északi országok a tudatosítást választották, vagyis elmondják, hogy miért kell a közlekedési szabályokat betartani.
  • A déli országokban - Magyarország is inkább ide tartozna - a rendőri eszközök erőteljesebb alkalmazását helyezték előtérbe,
  • Európa közepén főleg a technológiai fejlesztésre helyezték a hangsúlyt.

Utóbbi esetében olyan, az utakhoz és az autókhoz kapcsolódó megoldásokat próbálnak bevezetni, amelyek megelőzik a baleseteket. Ide tartoznak egyebek mellett az önvezető járművek is - folytatta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy egységes megoldás sehol sincs, de e három megoldás kombinációja segítségével elérhető a 2050-re meghatározott célt.

Ugyanakkor e három megoldás közül a tudatosítás eszköze a legfontosabb

- fűzte hozzá.

Palkovics László elmondta: a Humdánál ezért a közlekedésbiztonság oktatása az elsődleges cél, amelynek a leghatékonyabb és legjobb eleme az, amikor a gyermekeknek egészen kicsi korban mutatják meg, hogy mitől veszélyes a közlekedés.

Hozzátette, hogy a Road Safety sikeres, az országjáró programsorozatnak Győr már a tizedik állomása.

A miniszter elmondta, hogy

Magyarországon közlekedési balesetben évente mintegy 600-an vesztik életüket.

Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a megyeszékhelyen 130 ezren élnek, az agglomerációval együtt pedig mintegy 200 ezren, egynegyedük 18 év alatti.

A programsorozaton részt vevő első és második osztályos kisgyermekek közlekedésbiztonsági oktatásának fontosságára is kitért a képviselő.

Kara Ákos, a térség másik fideszes országgyűlési képviselője szintén a gyerekek közlekedésbiztonsági oktatásának fontosságáról beszélt.

Elmondta, hogy a megyeszékhelyen és környékén folyamatosan fejlesztik a közlekedési infrastruktúrát, legutóbb a Győr és Pannonhalma közötti kerékpárutat adták át, és már készül a bicikliút Gönyű és Komárom között is.

Weingartner Balázs, a Humda elnök-vezérigazgatója szintén sikeresnek nevezte a programsorozatot, amelyen eddig mintegy 20 ezer kisgyermek vett részt.

Az oktatás két részből áll, egy elméleti szakaszból, amelyet a gyakorlat követ a felállított tesztpályán, ahol különféle közlekedési szituációkhoz kell alkalmazkodniuk - mondta.

Hozzátette, hogy a következő hetekben Veszprémbe, Székesfehérvárra, majd a fővárosba is ellátogatnak, és tavasszal is folytatják a programsorozatot.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×