INFORÁDIÓ
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

budapest

karácsony gergely

emlékév

A lezárt Lánchíd 2021. június 16-án. Hajnali 4 órakor teljesen lezárták a Lánchidat és környezetét a gyalogos és a közúti forgalom elől a felújítás idejére, várhatóan másfél évre. A lezárás idején a közösségi közlekedés járművei sem hajthatnak át a hídon.

Karácsony Gergely bejelentette, hogyan ünneplik a 150 éves Budapestet

Infostart / MTI

Ma 148 éve egyesült Buda, Pest és Óbuda, 2023-re emlékévet szervez a főváros.

A főváros olyan emlékévet készül tartani 2023-ban, amely a lehető legváltozatosabb módon bemutatja Budapest történelmét, bevonva az ott lakókat és a főváros iránt elkötelezett vidékieket egyaránt – közölte a főpolgármester Budapesten.

Karácsony Gergely azt mondta: minden remény megvan arra, hogy a felújított Lánchíd átadásával ünnepelhetik majd meg Budapest megalakulásának 150. évfordulóját. Megjegyezte,

148 éve éppen ezen a napon jött létre a főváros, Pest, Buda és Óbuda egyesítésével.

Fontosnak nevezte, hogy bemutassák Budapest sokrétű múltját. A Városliget, a világ egyik első közparkja közadakozásból készült el, de arra is büszkének kell lenni, hogy a kontinens első földalattiját a magyar főváros építette meg – sorolta.

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes kijelentette, hogy Budapest azért erős, mert toleráns, büszke a saját sokszínűségére. A főváros a megalakulása óta befogadó, olyan hely, ahol otthonra lelhet, aki máshol született, ahol az összefogás erősebb a széthúzásnál – tette hozzá.

Azt mondta, azért dolgoznak, hogy a kultúra mindenki számára elérhető legyen.

Közölte: már idén elkezdték a tervezést, hogy 2023-ban méltóképpen ünnepelhessenek.

Az emlékévre három új kulturális teret is létrehoz a főváros:

  • megújul a Merlin Színház,
  • lesz egy új Budapest Galéria, valamint
  • talán idén nyárra a Margitszigeten is felavathatnak egy új helyszínt

– sorolta.

Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatója jelezte, hogy 2023-ban megvalósul a Könyvfőváros program, amely még szorosabb kapcsolatot alakít ki az emberek és az olvasás között.

Sok programot terveznek, amelyek közül kiemelkedik a nemzetközi könyvfesztivál – mondta.

Fodor Péter arról is beszélt, hogy együttműködik majd a főváros három nagy közgyűjteménye: Budapest Főváros Levéltára, a Budapesti Történeti Múzeum, valamint a FSZEK, és folytatódik az úgynevezett budapesti időgép építése.

Nyáry Krisztián, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta, hogy a programok szervezéséhez mintegy ötven embert kért fel, akik különböző gondolkodásúak. Az köti össze őket, hogy szeretik a fővárost és jók az ötleteik. Közölte, egy dolog nem érdekelte: az érintettek politikai hovatartozása.

A kuratóriumi elnök megjegyezte: szeretnének elismerni nagy múltú cégeket, vendéglátóhelyeket, amelyek nagy múlttal rendelkeznek. Ezeket a vállalatokat bevonnák a rendezvénysorozat előkészítésébe.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018