eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin
Dugóban araszoló busz a Budakeszi úton
Nyitókép: forrás: Facebook

Kész a budakeszi buszsávterv, a többségnek vonzó a gyorsuló tömegközlekedés

Elkészültek az első tervek a budakeszi buszsávok kialakításáról. A fejlesztéssel a felére csökkenhetne az itt közlekedő buszok menetideje. A projekthez kapcsolódó felmérésből az is kiderült, hogy a beruházás után a válaszadók 70 százaléka választaná a tömegközlekedést a Zsámbéki-medence és a főváros között.

A közvélemény-kutatásból egyebek mellett az is kiderült, hogy a fejlesztés eredményeként a többség, a megkérdezettek 70 százaléka nagy eséllyel választaná a buszközlekedést, ha megvalósulna a gyorsított ütem, miszerint csúcsidőben is csak fél órát venne igénybe az út Budakesziről a fővárosi Széll Kálmán térig – mondta Győri Ottilia polgármester.

Az elképzelések szerint a buszsáv nem folyamatos lenne, hanem csak azokon a szakaszokon alakítanák ki, ahol az „szükségszerű” és egyben megoldható. Vannak ugyanis olyan területek, ahol fizikailag nem lehet kialakítani még egy sávot – magyarázta Budakeszi első embere.

A projekt további „mérföldköveiről” Győri Ottilia elmondta, hogy az engedélyes tervek jövő nyárra készülhetnek el, ezt követően indulhat meg a tényleges kivitelezés a sikeres közbeszerzési eljárás után. A beruházás ugyanakkor nemcsak a buszsáv kialakítását foglalja magába, hanem például

  • P+R parkolók megépítését,
  • árokbefedéseket,
  • zöldterület-rendezést,
  • közműkiváltást,
  • intelligens jelzőlámpák telepítését,
  • közlekedési csomópontok kialakítását,
  • Budakeszin egy hátsó átkötőút megtervezését is.

A budapesti szakaszon a buszsáv kialakításán túl részét képezi a projektnek ugyancsak a közvilágítás modernizálása, vagy épp az esővíz szikkasztásának kialakítása.

Győri Ottilia a projekt fontosságát érzékeltetve kiemelte: aki ellátogat Budakeszire, nemcsak a reggeli dugóban, hanem már szinte egész nap megtapasztalhatja a főutcán sorjázó rengeteg gépkocsit, az 5 km/órás sebességgel pöfékelő buszokat, ami komoly környezeti terhelést jelent a városnak.

„Ezért mindenki azon dolgozik, hogy élhetőbb legyen a környék, megszűnjenek a hatalmas dugók, amelyek tönkreteszik Budakeszi életét. Így a környezetünk védelmében is tudunk lépni, a levegőnk is tisztább lesz, úgyhogy mindenképp szükséges megoldást találni” – hangsúlyozta a polgármester.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×