eur:
394.92
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Aláírták az új hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási megállapodást - a nap hírei

Január elsejéig érvényben marad a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény. Húsz koronavírusos beteg halt meg a hétvégén Magyarországon. A német SPD, valamint a CDU-CSU is legkésőbb karácsonyra kormányt alakítana. A nap legfontosabb hírei szeptember 27-én.

Január elsejéig érvényben marad a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény – döntött az Országgyűlés. A jogszabály azt is rögzíti, hogy a kormány korábban is megszüntetheti a veszélyhelyzetet. Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára azzal indokolta a hosszabbítást, hogy csak így lehet hatékony és gyors válaszokat adni a járvány okozta nehézségekre.

A hétvégén 1183 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 20 beteg halt meg a kór szövődményeiben. 478 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 71-en gépi lélegeztetésre szorulnak. Az aktív fertőzöttek száma 7.923.

Beadták az első, kísérleti Covid-gyógyszert Magyarországon. A Semmelweis Egyetem honlapján azt írja: még várhatóan egy hónapig tart az a klinikai vizsgálat, amelynek célja egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető készítmény hatékonyságának igazolása.

Aláírták az új hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási megállapodást– jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. A jelenlegi egyezség szeptember végén jár le. Szijjártó Péter elmondta: a megállapodás 10 plusz 5 évre szól, de 10 év után lehet változtatni a mennyiségen. A szerződés évi 4 és fél milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik, ezt két útvonalon szállítja Magyarországra a Gazprom. 3,5 milliárd köbméter déli irányból, illetve 1 milliárd köbméter Ausztria felől érkezik az országba. A tárcavezető szerint az ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró szerződés alapján fizetett a magyar fél. Az ukrán külügyminisztérium válaszlépéseket tesz a magyar-orosz gázmegállapodás miatt.

Kedden folytatódnak a tárgyalások a jövő évi garantált bérminimum összegéről - mondta az InfoRádiónak a LIGA Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda kiemelte: a bruttó 200 ezer forintos minimálbérről már egyetértés van a munkavállalói, a munkáltatói képviseletek és a kormány között. Az érdekképviseleti vezető bízik abban, hogy novemberben lezárulnak a tárgyalások és decemberben már felkészülhetnek a vállalatok az új bérkifizetésekre.

Meghatározta az egyetemi közérdekű vagyonkezelő alapítványok 2022 és 2026 közötti finanszírozását az Országgyűlés. A törvény táblázatos formában határozza meg, mekkora állami támogatásból gazdálkodhat a 21 alapítvány a következő években. Az összesen mintegy 1700 milliárd forint legnagyobb részét a vidéki tudományegyetemeket fenntartó alapítványok kapják.

Szeptemberben megállt a GKI konjunktúraindexének emelkedése. Az áprilisi nagy ugrás után a nyári hónapokban már csak lassult a növekedés, majd szeptemberre stagnálásra váltott. A GKI konjunktúraindex értéke a 2019 végi, vagyis válságot megelőző szintnek felel meg.

Csatlakozott a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! című európai polgári kezdeményezéshez a köztársasági elnök. Áder János azt mondta: Magyarország éves méztermelése több mint 20 ezer tonna, amellyel az Európai Unióban Spanyolország után a második. Az államfő kiemelte: az uniónak különös gondot kellene fordítania arra, hogy a megtermelt méz az európai emberek asztalára kerüljön, és hogy megvédje az uniós piacokat az olcsóbb, de silányabb minőségű méztől.

Rekordszezont zárt a belföldi turisztikai forgalom. A Magyar Turisztikai Ügynökség a Turizmus világnapja alkalmából kiadott közleményében azt írja: a cél továbbra is az, hogy Magyarország legyen Közép-Európa vezető turisztikai térsége, a turizmus pedig legyen továbbra is a hazai gazdaság húzóágazata.

Biztonságosabbá vált a SIM-kártyák cseréje, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a szolgáltatói gyakorlatok ellenőrzése után új eljárások bevezetését kérte a telefontársaságoktól. A szolgáltatók a hírközlési hatósággal együttműködve több lépésben is szigorították folyamataikat, így jelentősen csökkent a csalás esélye.

Rekordszintre emelkednek szerdán az üzemanyagárak. A holtankoljak.hu azt írja: a benzin ára 4, a gázolajé 9 forinttal emelkedik, így a 95-ös 459 forintra drágul átlagosan, a dízel ára 470 forint lesz. A emelkedést az okozza, hogy a nyersolaj világpiaci ára is nőtt az elmúlt napokban, a forint eközben gyengült a dollárral szemben.

Azoknak a pártoknak kell megalakítaniuk Németország következő kormányát, amelyek megerősödve kerültek ki a szövetségi parlamenti választásból - jelentette ki a Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje. Olaf Scholz az SPD vezető testületeinek tanácskozása után a szociáldemokratákat, a Zöldeket és a liberális Szabad Demokrata Pártot említette. Az SPD-nek várhatóan 206, a CDU/CSU pártszövetségnek 196 mandátuma lesz a Bundestagban. Arról, hogy milyen kormány alakul majd, a koalíciós tárgyalások döntenek.

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját.A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×