eur:
392.35
usd:
365.87
bux:
66823.12
2024. április 26. péntek Ervin

Aláírták az új hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási megállapodást - a nap hírei

Január elsejéig érvényben marad a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény. Húsz koronavírusos beteg halt meg a hétvégén Magyarországon. A német SPD, valamint a CDU-CSU is legkésőbb karácsonyra kormányt alakítana. A nap legfontosabb hírei szeptember 27-én.

Január elsejéig érvényben marad a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény – döntött az Országgyűlés. A jogszabály azt is rögzíti, hogy a kormány korábban is megszüntetheti a veszélyhelyzetet. Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára azzal indokolta a hosszabbítást, hogy csak így lehet hatékony és gyors válaszokat adni a járvány okozta nehézségekre.

A hétvégén 1183 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 20 beteg halt meg a kór szövődményeiben. 478 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 71-en gépi lélegeztetésre szorulnak. Az aktív fertőzöttek száma 7.923.

Beadták az első, kísérleti Covid-gyógyszert Magyarországon. A Semmelweis Egyetem honlapján azt írja: még várhatóan egy hónapig tart az a klinikai vizsgálat, amelynek célja egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető készítmény hatékonyságának igazolása.

Aláírták az új hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási megállapodást– jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. A jelenlegi egyezség szeptember végén jár le. Szijjártó Péter elmondta: a megállapodás 10 plusz 5 évre szól, de 10 év után lehet változtatni a mennyiségen. A szerződés évi 4 és fél milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik, ezt két útvonalon szállítja Magyarországra a Gazprom. 3,5 milliárd köbméter déli irányból, illetve 1 milliárd köbméter Ausztria felől érkezik az országba. A tárcavezető szerint az ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró szerződés alapján fizetett a magyar fél. Az ukrán külügyminisztérium válaszlépéseket tesz a magyar-orosz gázmegállapodás miatt.

Kedden folytatódnak a tárgyalások a jövő évi garantált bérminimum összegéről - mondta az InfoRádiónak a LIGA Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda kiemelte: a bruttó 200 ezer forintos minimálbérről már egyetértés van a munkavállalói, a munkáltatói képviseletek és a kormány között. Az érdekképviseleti vezető bízik abban, hogy novemberben lezárulnak a tárgyalások és decemberben már felkészülhetnek a vállalatok az új bérkifizetésekre.

Meghatározta az egyetemi közérdekű vagyonkezelő alapítványok 2022 és 2026 közötti finanszírozását az Országgyűlés. A törvény táblázatos formában határozza meg, mekkora állami támogatásból gazdálkodhat a 21 alapítvány a következő években. Az összesen mintegy 1700 milliárd forint legnagyobb részét a vidéki tudományegyetemeket fenntartó alapítványok kapják.

Szeptemberben megállt a GKI konjunktúraindexének emelkedése. Az áprilisi nagy ugrás után a nyári hónapokban már csak lassult a növekedés, majd szeptemberre stagnálásra váltott. A GKI konjunktúraindex értéke a 2019 végi, vagyis válságot megelőző szintnek felel meg.

Csatlakozott a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! című európai polgári kezdeményezéshez a köztársasági elnök. Áder János azt mondta: Magyarország éves méztermelése több mint 20 ezer tonna, amellyel az Európai Unióban Spanyolország után a második. Az államfő kiemelte: az uniónak különös gondot kellene fordítania arra, hogy a megtermelt méz az európai emberek asztalára kerüljön, és hogy megvédje az uniós piacokat az olcsóbb, de silányabb minőségű méztől.

Rekordszezont zárt a belföldi turisztikai forgalom. A Magyar Turisztikai Ügynökség a Turizmus világnapja alkalmából kiadott közleményében azt írja: a cél továbbra is az, hogy Magyarország legyen Közép-Európa vezető turisztikai térsége, a turizmus pedig legyen továbbra is a hazai gazdaság húzóágazata.

Biztonságosabbá vált a SIM-kártyák cseréje, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a szolgáltatói gyakorlatok ellenőrzése után új eljárások bevezetését kérte a telefontársaságoktól. A szolgáltatók a hírközlési hatósággal együttműködve több lépésben is szigorították folyamataikat, így jelentősen csökkent a csalás esélye.

Rekordszintre emelkednek szerdán az üzemanyagárak. A holtankoljak.hu azt írja: a benzin ára 4, a gázolajé 9 forinttal emelkedik, így a 95-ös 459 forintra drágul átlagosan, a dízel ára 470 forint lesz. A emelkedést az okozza, hogy a nyersolaj világpiaci ára is nőtt az elmúlt napokban, a forint eközben gyengült a dollárral szemben.

Azoknak a pártoknak kell megalakítaniuk Németország következő kormányát, amelyek megerősödve kerültek ki a szövetségi parlamenti választásból - jelentette ki a Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje. Olaf Scholz az SPD vezető testületeinek tanácskozása után a szociáldemokratákat, a Zöldeket és a liberális Szabad Demokrata Pártot említette. Az SPD-nek várhatóan 206, a CDU/CSU pártszövetségnek 196 mandátuma lesz a Bundestagban. Arról, hogy milyen kormány alakul majd, a koalíciós tárgyalások döntenek.

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját.A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×