eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Továbbra is nő a koronavírus koncentrációja a szennyvízben - a nap hírei

Közös nyilatkozatot írtak alá a családok támogatásáról a budapesti demográfiai csúcson részt vevő állam- és kormányfők. Sikeresnek nevezte a hitelközpontú válságkezelést a jegybank elnöke. Májusig csaknem 200 ezer moratóriumos hitel törlesztését kezdték meg ismét az adósok. A nap legfontosabb hírei szeptember 23-án.

Az államnak segítenie kell a családot és a családalapítást - jelentette ki a miniszterelnök a budapesti demográfiai csúcson. Orbán Viktor közölte: a magyar családtámogatási rendszer 5 pillérre épül, amelyek közül az első az, hogy a gyermekvállalás előny legyen anyagilag. Hozzátette: az állam családtámogatásra fordítja a GDP 5 százalékát. A csúcson közös nyilatkozatot írtak alá a családok támogatásáról a részt vevő állam- és kormányfők. Novák Katalin családügyi miniszter a Facebook-oldalán kiemelte: a dokumentummal elkötelezik magukat, hogy hatékony családpolitikával segítik a gyermekvállalást, a fiatalok családtervezési céljainak megvalósulását, ösztönzik a méltányos béreket, a munkát biztosító munkaalapú gazdaság fejlesztését.

A család erejét hangsúlyozta az Egyesült Államok volt alelnöke a 4. budapesti demográfiai csúcson mondott beszédében. Mike Pence úgy fogalmazott: erős családból lesz az erős közösség, és az erős közösségből az erős nemzet. Aleksandar Vucic szerb elnök beszámolt arról, hogy a két évvel ezelőtti demográfia csúcs óta számos olyan intézkedést vezettek be az országban, amiben a magyar példát követték. Janez Jansa az Európai Unió soros elnökségét betöltő Szlovénia miniszterelnöke azt emelte ki: az unióban jelenleg nagy viták zajlanak Európa jövőjéről, ennek legfontosabb kérdése a demográfia. Andrej Babis cseh miniszterelnök a tömeges, ellenőrzés nélküli migráció helyett a születések számának növelését nevezte az egyetlen fenntartható megoldásnak Európa kihalásának megakadályozására.

Sikeresnek nevezte a hitelközpontú válságkezelést a jegybank elnöke. Matolcsy György a Közgazdász-vándorgyűlésen azt mondta: a magyar gazdaság újraindult, az ország az idei második negyedév végén elérte a 2019. év végi GDP-szintet. Matolcsy György felidézte, hogy az előző, 2008-as pénzügyi válságból hat évig tartott a kilábalás, most nagyjából 15 hónap alatt túllendült a válságon a gazdaság.

Májusig 184 ezer moratóriumos hitel törlesztését kezdték meg ismét az adósok. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ezek többsége személyi hitel, további 42 ezer lakáskölcsön, 20 ezer pedig vállalati hitel. Közölték, a moratóriumos hitelszerződések száma folyamatosan, egyenletesen csökken. A jegybank ismét arra figyelmeztet, hogy a moratórium hosszabbításával csak azok éljenek, akik valóban rászorulnak erre.

Magyarország és Közép-Európa biztonsága szempontjából is fontosnak nevezte a kapcsolatok normalizálását Izrael és az arab országok között New Yorkban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Jared Kushnerrel, Donald Trump előző amerikai elnök közel-keleti főtanácsadójával egyeztetett az ENSZ Közgyűlése 76. ülésszakának alkalmából. A magyar tárcavezető nem sokkal később az amerikai zsidó szervezetek képviselőivel tartott találkozó után úgy vélte: a lehető leghatározottabban fel kell lépni a modernkori antiszemitizmus ellen.

Országszerte lassan, de továbbra is nő a koronavírus koncentrációja a szennyvízben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a vizsgált települések zömét stagnáló tendencia jellemzi, de Pécsett és Székesfehérváron növekedés, míg Szolnokon csökkenés látható. 13 városban továbbra is alacsony a vírus-koncentráció, 9 mintavételi hely a mérsékelt tartományba esik.

Ismét kötelező a maszkviselés a Debreceni Egyetemen. Az intézmény honlapján megjelent rektori körlevél szerint a kötelezettség alól a védettségi igazolvány sem mentesít. Valamennyi dolgozónak és hallgatónak munkaidőben és tanítási időben viselni kell a szájat és orrot eltakaró maszkot. Az oktatók ugyanakkor mentesülnek a kötelezettség alól, ha a hallgatóktól legalább három méter távolság tartható.

Romániában feloldották a fertőzöttebb települések éjszakai kijárási korlátozásait a koronavírus ellen beoltottak számára. A bukaresti kormány azután módosította a kijárási szabályokat, hogy a temesvári polgármester szót emelt a beoltottakat is sújtó korlátozás ellen. A kabinet ugyanakkor módosította azokat a fertőzöttségi küszöbértékeket, amelyek felett korlátozzák az éjszakai kijárást. Közben országszerte továbbra is minden korábbinál gyorsabb ütemben terjed a járvány.

Az éghajlatváltozás hatásai azzal fenyegetnek, hogy tovább súlyosbítják a konfliktus sújtotta térségek problémáit - mondta az ENSZ-főtitkára a világszervezet Biztonsági Tanácsának magas szintű ülésén. António Guterres arról is beszélt: a csökkenő erőforrásoktól, mint például a víztől való függés még inkább kiélezheti a feszültséget. Emellett úgy fogalmazott: az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásnak és a béketeremtésnek erősítenie kellene egymást.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×