eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Fontos változás a magyar szállodákban

Szeptember 1-től új adatszolgáltatási kötelezettségeknek kell eleget tenniük a szálláshelyeknek, amelyhez okmányolvasóra is szükségük van.

Szeptember 1-jétől elindult a VIZA-rendszer és a lakosság figyelmét érdemes arra felhívni, hogy indulás előtt nézzék meg, hogy érvényes úti okmányokkal rendelkeznek-e – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Vagy személyi igazolványt vagy útlevelet kell bemutatnia a család minden tagjának szeptember 1-jétől a szállodai recepciókon. Ennek hiányában a szállodák nem engedhetik a vendéget be.

"Hogy ne kerüljünk a új rendelkezések nem ismerete miatt kellemetlen helyzetbe,

mindenkit arra kérünk, csak érvényes okmányokkal induljon el kikapcsolódni"

– mondta az elnök.

A vendégadatok okmányolvasóval történő rögzítése, ami lényegében szkennelést jelent, minden magyarországi szálláshelyen kötelező, annak típusától és férőhelyszámától függetlenül.

Az új vendégazonosítási rendszer bevezetését elsősorban biztonsági okok indokolják. A digitális okmányolvasókon keresztül a szálláshelykezelő szoftverbe berögzített vendégadatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) mellett ugyanis a tárhely feladatait ellátó Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) is bekerülnek. Az adatbázis tárhelyszolgáltatója a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A rendőrség a rendszert a bűnüldözés és a bűnmegelőzés, a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, valamint körözési eljárások lefolytatása érdekében, kizárólag konkrét adat keresésére használhatja majd. A VIZA rendszer kizárólag titkosított adatot képes befogadni, és adatállományában csak a jogszabályban meghatározott esetekben és módon végezhet keresést az erre feljogosított rendvédelmi szerv.

A rendszer csak Magyarországon újkeletű, a bejelentkezés és a vendégazonosítás módja Európa számos országában (Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban) hasonló módon zajlik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Megkezdődött az ukrán erők kiképzése az amerikai Abrams tankokon, ezzel együtt Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségeseivel azon dolgozik, hogy konszenzust építsenek ki a háború befejezése érdekében. A külügyminiszter beszédében lekicsinyelte az orosz hadsereg képességeit. Ukrán rakétatámadás érte Melitopolt és Bergyanszkot, miközben a Wagner-csoport új feladatot kapott Bahmutban. Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását, bár a politikai realitás az, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz addig, amíg háborúban áll Oroszországgal. Az ukránok által támogatott orosz lázadó csoportok elmondása szerint továbbra is harcolnak az oroszországi Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva csütörtökön azt állította, hogy visszaverte a támadást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×