eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Fontos változás a magyar szállodákban

Szeptember 1-től új adatszolgáltatási kötelezettségeknek kell eleget tenniük a szálláshelyeknek, amelyhez okmányolvasóra is szükségük van.

Szeptember 1-jétől elindult a VIZA-rendszer és a lakosság figyelmét érdemes arra felhívni, hogy indulás előtt nézzék meg, hogy érvényes úti okmányokkal rendelkeznek-e – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Vagy személyi igazolványt vagy útlevelet kell bemutatnia a család minden tagjának szeptember 1-jétől a szállodai recepciókon. Ennek hiányában a szállodák nem engedhetik a vendéget be.

"Hogy ne kerüljünk a új rendelkezések nem ismerete miatt kellemetlen helyzetbe,

mindenkit arra kérünk, csak érvényes okmányokkal induljon el kikapcsolódni"

– mondta az elnök.

A vendégadatok okmányolvasóval történő rögzítése, ami lényegében szkennelést jelent, minden magyarországi szálláshelyen kötelező, annak típusától és férőhelyszámától függetlenül.

Az új vendégazonosítási rendszer bevezetését elsősorban biztonsági okok indokolják. A digitális okmányolvasókon keresztül a szálláshelykezelő szoftverbe berögzített vendégadatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) mellett ugyanis a tárhely feladatait ellátó Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) is bekerülnek. Az adatbázis tárhelyszolgáltatója a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A rendőrség a rendszert a bűnüldözés és a bűnmegelőzés, a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, valamint körözési eljárások lefolytatása érdekében, kizárólag konkrét adat keresésére használhatja majd. A VIZA rendszer kizárólag titkosított adatot képes befogadni, és adatállományában csak a jogszabályban meghatározott esetekben és módon végezhet keresést az erre feljogosított rendvédelmi szerv.

A rendszer csak Magyarországon újkeletű, a bejelentkezés és a vendégazonosítás módja Európa számos országában (Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban) hasonló módon zajlik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×