eur:
393.65
usd:
369.33
bux:
65787.69
2024. április 23. kedd Béla
Businesswoman on blurred background voting using digital interface 3D rendering
Nyitókép: sdecoret/Getty Images

Lezárult a regisztráció: íme az előválasztás eddigi mérlege

Az InfoRádió Magyar Györgyöt, a Civil Választási Bizottság elnökét kérdezte.

Magyar György ismertetése szerint vasárnap éjféllel lejárt az az időszak, ami a jelölt jelöltek bejelentkezésével volt szorosan összefüggésben. Azoknak, akik az említett időpontig jelöltekké akartak válni, és leadták a jelölési céduláikat, mintegy tizennégyféle dokumentációt kellett kitölteniük, amiket a Civil Választási Bizottság megvizsgált.

Mint közölte,

269 egyéni jelölt jelölt adta le a szükséges jelentkezést, ebből egyet utasítottak el, 22-nek a vizsgálata még folyamatban van, és 242-t már el is fogadtak.

(Ez így együtt 265, nem 269.) Az elnök megjegyezte, azért van néhány nap csúszás, mert létezik hiánypótlás, amire a bizottság öt napot biztosít a jelölteknek.

Ami a miniszterelnök-jelölteket illeti, hét jelentkező volt, akik közül hatot elfogadtak, egy pedig még vizsgálati folyamatban van.

Utóbbit illetően, aki egyébként nem párttámogatottságú jelölt, Magyar György az InfoRádió érdeklődésére válaszolva azt mondta, hogy

arra nincs felhatalmazva, hogy az ő személyét megnevezze.

A jelölőszervezetekre kitérve közölte: összesen 16 jelentkezett, közülük egyet kellett elutasítaniuk, háromnak a vizsgálata még folyamatban van a hiánypótlás végett, 12 pedig el van fogadva.

„Tehát jelenthetem a hallgatóknak, hogy összesen 269 egyéni, hét miniszterelnök-jelölti és 16 jelölőszervezeti leadás történt” – összegezte Magyar György az InfoRádiónak.

A következő lépés, hogy elő kell készíteni az úgynevezett ajánlásoknak a kiadási lehetőségét. Vagyis azoknak, akik jelöltekké váltak, akár miniszterelnök-, akár egyéni jelöltként, fel kell venniük az ajánlóíveket, és augusztus 23-tól kezdve két hét áll a rendelkezésükre, hogy az ajánlásokat összegyűjtsék. Mindez

egy jelölt jelölt esetében 400, egy miniszterelnök-jelölt esetében 20 ezer érvényes ajánlás összegyűjtését kívánja.

Magyar György hozzátette, amikor ez megtörténik, és egy vizsgálatot követően a bizottság is elfogadja az ajánlásokat, onnantól válnak jelöltté úgy az egyéniek, mint a miniszterelnök-jelöltek. Majd ezt követően kezdődik az előválasztás első fordulója szeptemberben, ahol online és offline is lehet majd szavazni.

A Civil Választási Bizottság elnöke azt is közölte: az előválasztás során a bizottság arra koncentrál, hogy minél inkább aktivizálja a választópolgárokat – a jövő áprilisi országgyűlési választásokéhoz hasonló feltételrendszer biztosítása mellett. Következésképp lehetséges a többes ajánlás, tehát, hogy egy választópolgár több jelöltet ajánljon, függetlenül attól, hogy a végén már csak egy jelöltre adhatja le a voksát.

Megismételte, az ajánlások leadási határideje szeptember 5-e, így szeptember 6-án, délelőtt 10 órakor már meg tudják nevezni hivatalosan azokat, akik az előválasztásnak a jelöltjeivé váltak. Ezt követően

  • a szeptember 18–26. közötti időszakban zajlik majd az egyéni választási körzetekre vonatkoztatott 106 helyen a választás, és
  • október 4. és 10. között várható a miniszterelnök-jelölti voksolás második fordulója.

Tehát

október 10-ét követően lesz megismerhető, hogy kik lesz a 106 egyéni és az egyetlen miniszterelnöki jelöltek.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×