eur:
389.69
usd:
364.02
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pexels.com

A járvány maradandó károkat okozott a hazai lakosság szájhigiéniájában is

A harmadik hullám utáni nyitásban egyértelműen erősödik a fogászati rendelők forgalma – mondta az InfoRádióban a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke.

Bár a pontos kimutatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő végzi, a Magyar Fogorvosok Egyesületének az a tapasztalata, hogy a járvány utáni nyitásban egyértelműen erősödik a fogászati rendelők forgalma. Azok a páciensek, akik korábban elhanyagolták a fogorvos-látogatást, visszatérőben vannak – mondta Nagy Katalin.

A szervezet elnöke kiemelte: a rendszeres fogorvosi kontroll sokkal fontossabb, mint ahogyan azt a betegek általában gondolják, hiszen nem kötik össze a fogászati és az általános egészség fogalmát, miközben

a patológiás szájüregi folyamatok az egész szervezetre hatással vannak.

Következésképp, fontos, hogy rendszeres ellenőrzéssel próbáljuk kiszűrni a komolyabb problémákat, hogy a betegek már a kezdeti stádiumban kezelésben részesüljenek – tette hozzá.

Nagy Katalin arra is kitért, hogy a Magyar Fogorvosok Egyesülete mint a szakmai kollégium egyik tagja aktív szerepet vállalt a nemrégiben megjelent egészségügyi szakmai irányelvek kidolgozásában. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy a fogakat és a szájüreget érő baleseti sérülések háromnegyede gyermekkorban történik, a hazai adatok szerint 39 százalékuk az iskolában. A szakember kiemelte, fontos, hogy a balesetes gyerekeket a szülők azonnal vigyék specialistához, de legalább fogorvoshoz, ugyanis egy kiesett fog – megfelelő tárolás mellett – elképzelhető, hogy még megmenthető.

Nagy Katalin emlékeztetett: bizonyos fogterületek tisztítása rendkívül nehézkes, normál esetben akár leheteletlen, így a barázdákban lerakodó ételmaradékok – teli baktériumokkal – könnyen fogszuvasodáshoz vezethetnek. Ha ezeket a „mély árkokat” egy megfelelő anyaggal elzárják, elejét lehet venni a dolognak, és még a fogak tisztítása is könnyebbé fog válni – emelte ki, hiszen tudományos vizsgálatok bizonyítják: akár 60-80 százalékkal csökkenthető a fogszuvasodás barázdazárással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×