eur:
394.95
usd:
363.36
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Kovács Ildikó háziorvos rendelőjében az oltásról tájékoztat egy nőt, mielőtt beoltják az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával Hhódmezővásárhelyen 2021. május 18-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Szeptemberig kell beoltatniuk magukat az egészségügyi és szociális dolgozóknak - a nap hírei

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a harmadfokú hőségriadót az országos tisztifőorvos. A koronavírus-járvány után gyorsan visszapattanhat a magyar gazdaság teljesítménye.

Szeptemberig kell beoltatniuk magukat azoknak az egészségügyi és szociális dolgozóknak, akik még nem kapták meg a vakcinát a koronavírus ellen. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a közmédiának elmondta, a rendelet augusztus 15-én lép hatályba.

Az elmúlt 24 órában egy koronavírusos beteg halt meg, 64 embernél mutatták ki a kórokozót. 78 beteget ápolnak kórházban, 11-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 31 ezer körülire csökkent. A koronavírus elleni vakcina 3. adagjának felvételére már lehet időpontot foglalni az eeszt.gov.hu honlapon.

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a harmadfokú hőségriadót az országos tisztifőorvos. A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve Müller Cecília javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Hitelesítette a kormány népszavazási kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottság. A miniszterelnök által bejelentett gyermekvédelmi népszavazás öt kérdésének hitelesítését az NVB 9 tagja támogatta. A főpolgármester által kezdeményezett referendumról nem döntött

Az idei költségvetésben 450 milliárd forintot terveznek felhasználni a Helyreállítási és Ellenállóképesség Terv forrásaiból, de a keret felülről nyitott - mondta a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkára. Ágostházy Szabolcs a Portfolio.hu-nak megerősítette: az új operatív programokból is mintegy 450 milliárd forint körüli idei kifizetéssel számolnak, tehát ezermilliárd forinthoz közelítő előfinanszírozásról van szó, ha Brüsszelből az idén nem érkezik támogatás.

Májusban 8,2 százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbihoz képest. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 431.600 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 287 ezer forint volt - jelentette a KSH. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azt mondta, hogy a béremelkedés folytatásához a jövőben új kormányzati intézkedésekre van szükség, ezek várhatóan ősszel megszülethetnek.

A koronavírus-járvány után gyorsan visszapattanhat a magyar gazdaság teljesítménye, az idén 4,6 százalékos lehet a GDP-növekedés, majd 2022-ben még fokozódhat 5 százalékra – írja friss jelentésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár kiemelte: a magyar gazdaság a vártnál sokkal ellenállóbbnak és alkalmazkodóbbnak bizonyult: a gazdasági növekedés az idén akár 6 százalék felett is lehet.

A közlekedésbiztonságot a közutak fejlesztésével, oktatással, az 5G technológia alkalmazásával, drónok használatával és tesztpályák létesítésével igyekszik javítani a kormány – mondta Palkovics László innovációs miniszter. Itthon 2011 óta évről évre mintegy 500 ember veszti életét a magyar utakon.

Nem kell többet fizetni a 4 betűből és 3 számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre – erősítette meg a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Mosóczi László elmondta: a jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutott volna, ezért egészülnek ki egy betűvel a hazai rendszámok jövő nyártól.

Büntetőeljárás indult a 3-as metró felújítási munkálatai közben bekövetkezett halálos baleset ügyében. A rendőrség tájékoztatása szerint a Corvin-negyed megállónál egy szerelőkocsi sodort el egy munkást a metró alagútjában, a férfi a helyszínen meghalt. Egy társa megsérült.

Jövő nyárra készülhet el a Budapest-Balaton bicikliút, a munkákat 13,5 milliárd forinttal támogatja az innovációs minisztérium. A 108 kilométeres összeköttetés az etyeki borvidék mellett a Velencei-tavat és Székesfehérvárt is érinti majd.

Legkésőbb 2025-ben ismét lesz magyar űrhajós - jelentette be közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte, hogy az űrutazás kutatási célokat fog szolgálni. Az űrhajós amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra, ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×