eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hivatalos: iszonyú meleg van – a nap hírei

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép életbe éjféltől. Nem változik a diákhitel kamata. Ausztria után Szlovákia helyreállítási tervét is elfogadta az Európai Bizottság.

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép életbe éjféltől. Az országos tisztifőorvos döntése értelmében az intézkedés csütörtök éjfélig lesz érvényben. mert a következő napokban az eddiginél is melegebb időjárás várható. A népegészségügyi központ és a katasztrófavédelem közös közleménye felhívja a figyelmet, hogy a tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál magasabb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli. A vörös kód csütörtök reggelig lesz érvényben. A tartós hőség miatt keddre már harmadfokú figyelmeztetést is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az újraindítás helyett az infláció költségvetésének tartja a jövő évi büdzsét a jegybank elnöke. Matolcsy György a Magyar Nemzet online-on megjelent cikkében arra figyelmeztet, hogy erőteljes pénzügyi támadás érheti Magyarországot. Matolcsy György szerint ezt a moratórium célzott átalakítása és a jövő évi költségvetés módosítása védheti ki. A jegybankelnök azt írta, hogy a költségvetés 5,9 százalékos GDP-arányos hiányából következő többletkereslet tovább fűti az inflációt, ami a kiugrásokat tartósan magas inflációs pályára terelheti.

A közlekedési vizsgáztatásban egységes és központosított elektronikus rendszer működik majd jövő tavasztól – jelentette be a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Mosóczi László elmondta: a jövőben a gépjárművezetői vizsgára jelentkezést ügyfélkapun keresztül lehet majd elindítani, ahol az autósiskolát is meg lehet jelölni. A későbbiekben a képző szervezeteken keresztül a vizsga helyszínét, időpontját is ki lehet majd választani. Elmondta, hogy az új rendszerbe komplett vizsgaanyag is bekerül, és lehetővé válik az elektronikus fizetés.

A Diákhitel Központ döntése alapján kamatmentes marad a felsőoktatási önköltségre felvehető Diákhitel2, valamint a szak- és felnőttképzésben bevezetett Képzési Hitel2 is az idei őszi félévben. Változatlanul rekordalacsony, 1,99 százalékos kamattal igényelhető a szabad felhasználású Diákhitel1 és a Képzési Hitel1 termék is. Ez utóbbiaknál tanulmányi hónaponként már akár 150 ezer forint is igényelhető, ezáltal évi 1,5 millió forint szabad felhasználású forráshoz juthatnak a hallgatók, valamint a szak- és felnőttképzésben tanulók.

Ismét a diplomaátvételhez szükséges nyelvvizsga-követelmény felfüggesztését kéri a kormánytól a HÖOK. A hallgatói érdekképviselet szerint a nyelvvizsga-követelmény idei elengedése akár 20-25 ezer olyan fiatal számára biztosítaná a diplomaátvételt, akik szakmai tudásukról a záróvizsgákon már tanúbizonyságot tettek. Azzal érvelnek, hogy hallgatók lassan másfél éve nem tudtak részt venni jelenléti nyelvoktatásban, a vizsgaidőpontokat pedig a korlátozások miatt kellett lemondani.

Elkezdődött az idei szűrőbuszprogram, amelynek első állomása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecsed. Ebben az évben 14 megye 62 településére mennek el a szűrőbuszok. Ezeken az általános állapotfelmérés keretében testtömeg-analízist, vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést, EKG- és nőgyógyászati vizsgálatokat, szükség esetén pedig kardiológiai szakorvosi konzíliumot is biztosítanak.

Rendkívül károsnak és veszélyesnek nevezte a külgazdasági és külügyminiszter, amikor összekeverik a sportot a politikával. Ezt Szijjártó Péter azután mondta, hogy München polgármestere szivárványszínű kivilágítást javasolt a Németország-Magyarország június 23-i Európa-bajnoki mérkőzésnek otthont adó stadionban. A müncheni kezdeményezés a tolerancia és egyenlőség melletti kiállásnak adna hangot. A bajos főváros polgármesterének ötletét előzőleg Markus Söder bajor kormányfő is támogatta.

A járvány szempontjából kockázatot nem jelentő ország közé sorolta Magyarországot Spanyolország. Ez lehetővé teszi a korlátozások nélküli beutazást. A dél-európai ország azután változtatott Magyarország minősítésén, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ a múlt héten zöld besorolási színnel látta el Magyarországot. A Kanári-szigetek autonóm kormánya továbbra is fenntartja, hogy a hozzájuk érkezők számára a szállás elfoglalását oltási igazoláshoz kösse.

Ausztria után Szlovákia helyreállítási tervét is elfogadta az Európai Bizottság. A testület elnöke az osztrák kancellárral közös tájékoztatóján elmondta: az európai uniós úgynevezett "Next Generation alapokból Ausztria 3,5 milliárd eurót kap, melynek egy része közvetlen támogatás, másik része pedig hitel. Ursula von der Leyen nem sokkal később Pozsonyban arról beszélt: Szlovákia 6,3 milliárd eurónyi forráshoz férhet hozzá.

A brit kormányfő szerint megfelelőnek tűnik a július 19-i időpont a korlátozások feloldására. Boris Johnson egy hete jelentette be, hogy egy hónappal elhalasztották az utolsó, negyedik nyitási lépést a delta vírusvariáns terjedése miatt. Most egy angliai kutatólaboratóriumban járt, ahol azt mondta: az oltási kampány változatlanul kiemelkedő siker az Egyesült Királyságban, ez alapján tartja megfelelőnek július 19 -ét, a korlátozások végső feloldására.

A svéd parlament megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől. A Stefan Löfven elleni bizalmatlansági indítványt a radikális jobboldali párt nyújtotta be. A javaslatot a 349 tagú törvényhozás 181 igen, 109 nem szavazat ellenében fogadta el, 51 tartózkodással. A svéd törvények értelmében a kormányfőnek le kell mondania vagy előrehozott választást kezdeményezhet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×