INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

koronavírus

korlátozások

nagy-britannia

nyitás

Az asztalokat takarítja egy alkalmazott egy londoni kocsma teraszán 2021. április 8-án. A brit kormány bejelentette, hogy Nagy-Britanniában április 12-én újranyithatnak a kocsmák, éttermek és üzletek.

Működik az oltás, két hét múlva nyithat Nagy-Britannia

Infostart

A maximális négy hét helyett lehetséges, hogy két hétre csökken a brit korlátozások feloldásának csúsztatása, de a télre nézvést továbbra is elkeserítők az előrejelzések.

A kórházban ápolt betegek száma nem abban az ütemben növekszik, ahogyan a friss fertőzötteké, így meglehet, hogy július ötödikén nyithat az ország – mondta Brendan Wren vakcinaszakértő a Sky Newsnak. A szakember szerint az is lehetséges, hogy mégsem kezdődött el a harmadik hullám az országban.

A brit felnőttek 81 százaléka kapott már legalább egy adag oltást és 59 százalékuk teljesen immunizálva van az új koronavírus ellen. Ez nagyon biztató Wren szerint, de úgy véli, ezzel együtt is elővigyázatosnak kell maradni, mert ez és az oltási program folytatása jelenti a kiutat.

A tél lesz veszélyes

"Ha az oltottak száma továbbra is ebben az ütemben kúszik fölfelé, lehetséges, hogy július 5-én nyithat az ország" – mondta Wren. Ezzel együtt a szakértők azt gondolják, a tél "meglehetősen siralmas" lesz a szigetországban, és azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy ismét lezárásokra lesz szükség.

Calum Semple professzor, a vészhelyzetekkel foglalkozó tudományos tanácsadó csoport tagja szerint a gyerekek és az idősek lesznek az endemikus betegségek által veszélyeztetve, mégpedig a távolságtartás miatt.

Az emberek a tüdőgyulladást és hörghurutot okozó vírusoknak ebben az időszakban nem voltak annyira kitéve, mint egy átlagos télen, köszönhetően a távolságtartásnak és a maszkviselésnek, emiatt pedig a légzőszervi vírusok sokkal súlyosabb támadást tudnak indítani a veszélyeztetett csoportok tagjai ellen, mint általában. 2022 tele ugyanakkor már talán olyan lehet, mint a korábbi telek voltak, vélekedik Semple.

Lezárás is jöhet

Susan Hopkins, a Public Health England koronavírusért felelős igazgatója ehhez azt tette hozzá: télen lezárásokra is számíthatunk akár, ha a kórházak ismét túl lesznek terhelve. Ezt azonban el tudjuk kerülni, ha előre tervezünk.

"Úgy gondolom, lesznek alternatív módszereink ennek kezelésére, oltások, vírusellenes szerek, gyógyszerek és tesztek révén, amelyekkel tavaly télen még nem rendelkeztünk" – mondta Hopkins

Nagy-Britanniában az eredeti tervek szerint június 21-én, azaz ma megszüntették volna az összes koronavírussal kapcsolatos korlátozást, ám a Delta variáns megjelenésének hatására négy héttel csúsztatták el a nyitás időpontját. Boris Johnson miniszterelnök szerint felülvizsgálatok eredményeitől függően az is lehetséges, hogy már július 5-én megtörténhet a nyitás.

Az elmúlt napokban

tízezres napi esetszámokat jegyezhettek fel a britek,

ami Wren szerint részben annak tudható be, hogy sokkal többet tesztelnek, mint ezt megelőzően. A szakértő szerint a súlyos kórházi kezelést igénylő esetek száma nem ugrott meg úgy, ahogyan az esetszámok, ez pedig egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az idősebb populáció tagjainál az oltások működnek. "Bár az esetek száma növekedhet, a kórházi kezelések vagy a halálesetek, illetve a várható halálesetek száma nem növekszik a korábbi hullámokkal összhangban."

Talán nincs harmadik hullám

Arról, hogy valóban harmadik hullám alakult-e ki az országban, a következőket mondta: "Nem gondolom. Arra számítottunk, hogy a fokozatos nyitással növekedni fognak az esetszámok, de ezt nem nevezném harmadik hullámnak. A számok nem olyan nagyok, és tekintve, hogy a lakosság ilyen nagy része védett, nem is valószínű, hogy drasztikusan emelkedni fognak, és az emberek is többet tudnak már arról, mit kell tenniük. Jobbak vagyunk tesztelésben és kontaktkutatásban, így nem számítok arra, hogy olyan hatalmas csúcsot fogunk elérni, mint januárban és tavaly" – mondta.

A szakértő szerint az is biztató, hogy azon a napon, amikor a 18-20 évesek számára is elérhetővé vált az oltásfoglalás, 700 ezren éltek a lehetőséggel. Mindezek következtében véleménye szerint inkább hamarabb, mint később jöhet majd a nyitás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018