INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

emlékhely

program

programajánló

történelmi emlékhely

nemzeti emlékhely

Emlékhelyek napja: 55 helyszínen lesznek programok

Infostart / MTI

Változatos rendezvényekkel készülnek június 20-án, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által szervezett emlékhelyek napján.

"Huszonegy nemzeti és ötvenöt történelmi emlékhelyünk van. Az általuk alkotott hálózat évről-évre együttműködik abban, hogy a magyar történelemhez kapcsolódó eseményeket, akciókat turisztikai, illetve ifjúságnevelési megközelítéssel megjelenítse" - mondta Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója az M1-nek.

Mint kifejtette, az emlékhelyek napja arról szól, hogy az említett helyek különleges programokkal jelennek meg, ami országos szinten komoly látogatószámot ér el. Az emlékhelyek napját általában május első szombatján tartják, idén a pandémia miatt lesz később.

A központi helyszínen, a Fiumei úti nemzeti sírkertben június 20-án 10-tól 15 óráig óránként kisvonat indul körbe, lesznek tematikus séták, 19 órától pedig színházi előadás: a Kossuth Mauzóleum előtti téren Így szerettek ők címmel Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Gryllus Dorka,, Simon Kornél és a Kaláka együttes közreműködésével.

"Elzárt, csak felügyelettel látogatható különleges helyekkel várják az érdeklődőket Drégely várában, Sárváron várbéli szabadulójáték lesz. Cél, hogy a fiatalok minél erősebb szállal kötődjenek saját történelmükhöz" - hangsúlyozta Móczár Gábor.

Kitért arra, hogy a NÖRI szeretne kiépíteni egy nemzeti emlékezet pedagógusi programot. Ehhez szervesen kapcsolódna a Fiumei úti nemzeti sírkert, ahol 1849-től napjainkig a magyar történelem több ezer ismert személyisége nyugszik; a Salgótarjáni úti zsidó temető, ahová a magyar polgárosodás, a 19. századi gazdasági fellendülés kiemelkedő alakjait temették; valamint a Nemzeti Gyászpark az Új Köztemetőben, amely a második világháború utáni időszak fontos emlékhelye.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018