eur:
394.94
usd:
363.24
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Emlékhelyek napja: 55 helyszínen lesznek programok

Változatos rendezvényekkel készülnek június 20-án, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által szervezett emlékhelyek napján.

"Huszonegy nemzeti és ötvenöt történelmi emlékhelyünk van. Az általuk alkotott hálózat évről-évre együttműködik abban, hogy a magyar történelemhez kapcsolódó eseményeket, akciókat turisztikai, illetve ifjúságnevelési megközelítéssel megjelenítse" - mondta Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója az M1-nek.

Mint kifejtette, az emlékhelyek napja arról szól, hogy az említett helyek különleges programokkal jelennek meg, ami országos szinten komoly látogatószámot ér el. Az emlékhelyek napját általában május első szombatján tartják, idén a pandémia miatt lesz később.

A központi helyszínen, a Fiumei úti nemzeti sírkertben június 20-án 10-tól 15 óráig óránként kisvonat indul körbe, lesznek tematikus séták, 19 órától pedig színházi előadás: a Kossuth Mauzóleum előtti téren Így szerettek ők címmel Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Gryllus Dorka,, Simon Kornél és a Kaláka együttes közreműködésével.

"Elzárt, csak felügyelettel látogatható különleges helyekkel várják az érdeklődőket Drégely várában, Sárváron várbéli szabadulójáték lesz. Cél, hogy a fiatalok minél erősebb szállal kötődjenek saját történelmükhöz" - hangsúlyozta Móczár Gábor.

Kitért arra, hogy a NÖRI szeretne kiépíteni egy nemzeti emlékezet pedagógusi programot. Ehhez szervesen kapcsolódna a Fiumei úti nemzeti sírkert, ahol 1849-től napjainkig a magyar történelem több ezer ismert személyisége nyugszik; a Salgótarjáni úti zsidó temető, ahová a magyar polgárosodás, a 19. századi gazdasági fellendülés kiemelkedő alakjait temették; valamint a Nemzeti Gyászpark az Új Köztemetőben, amely a második világháború utáni időszak fontos emlékhelye.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×