eur:
393.08
usd:
367.18
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Megdőlt a beruházási rekord Magyarországon - a nap hírei

Újabb 182 ember életét követelte a koronavírus okozta betegség Magyarországon. Megvan a 4 millió koronavírus ellen beoltott, szombaton új szabályok jönnek. Megkezdődhet az oltás a Janssen vakcinájával. A nap legfontosabb hírei április 30-án.

Egy nap alatt, 2 365 embernél mutatták ki a koronavírust, elhunyt 182 beteg. 5 937 ember van korházban, 400-zal több mint csütörtökön, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 241 ezer körülire csökkent, a járvány kezdete óta 27 540 ember halt meg.

Megvan a 4 millió koronavírus ellen beoltott- közölte Facebook-oldalán a miniszterelnök. Ez azt jelenti, hogy életbe léphetnek lépnek a nyitás korábban elrendelt szabályai. Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában elmondta: szombattól a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, a vendéglátóhelyek este 11-ig lehetnek nyitva, megnyithatnak az éttermek belső terei, a szállodák, a színházak és a szabadidős létesítmények a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára.

A védettségi igazolvány mellett személyit, útlevelet vagy jogosítványt is be kell mutatniuk majd azoknak, akik holnaptól igénybe akarják venni az oltottsághoz kötött szolgáltatásokat – hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. Kiss Róbert, az ügyelet központ helyettes vezetője elmondta: az ellenőrzés a szolgáltatást nyújtó dolga.

Megkezdődhet az oltás a Janssen vakcinájával, a szakemberek megfelelőnek minősítették az oltóanyagot - jelentette be az országos tisztifőorvos. Müller Cecília azt is elmondta: mostantól előre lehet hozni a második oltást az AstraZeneca esetében, nem muszáj kivárni a 12 hetet a két adag között.

Európai uniós engedélyt kért a Pfizer és a BioNTech, hogy a 12-15 éves korosztályban is alkalmazhassák koronavírus-oltóanyagukat. Ha az Európai Gyógyszerügynökség elfogadja a kérelmet, a módosított engedély mind a 27 uniós tagországban érvényes lesz.

Tömeges, ingyenes és önkéntes koronavírus-tesztelést és a szigorú kontaktkutatást követel az MSZP. Bangóné Borbély Ildikó az ellenzéki párt képviselője sürgette, hogy a kormány biztosítson mindenkinek havi öt, otthon elvégezhető gyorstesztet, az iskolákban pedig nyissanak vizsgálópontokat.

Május 1-jétől kinyitnak a fővárosi fürdők. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. közleménye szerint a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Paskál és a Csillaghegyi fürdőt csak olyan 18 éven felüli személy látogathatja, aki rendelkezik érvényes védettségi igazolvánnyal.

Horvátország könnyít a koronavírus-járvány miatti beutazási feltételeken, és szombattól már egy oltással is engedélyezi a határátlépést. Azok az európai uniós állampolgárok, akik 180 napnál nem régebbi oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással rendelkeznek arról, hogy átestek a fertőzésen, továbbra is kiválthatják a karantént.

Újabb öt egészségipari beruházás valósulhat meg több mint 4,5 milliárd forint értékben az Egészségipari Támogatási Programban - jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: a kormány 3 milliárd forint támogatással járul hozzá a fejlesztésekhez, egyebek között speciális mikroszkópok, lélegeztetőgép alkatrészek gyártásához, plazma gyűjtéshez és kötszerek előállításhoz.

Megdőlt a beruházási rekord Magyarország – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Észak-Magyarország című napilapnak elmondta: annak ellenére, hogy a globális kereskedelem 9 százalékkal esett vissza, a magyar export 100 milliárd euró fölé bővült, és a GDP-arányos kivitel globálisan a 11. helyen állt.

Az ipari termelői árak márciusban 9,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest, és 1,9 százalékkal voltak magasabbak az előző havinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az áremelkedés ütemét a forint euróval szembeni gyengülése, valamint a nyers- és alapanyagok drágulása befolyásolta.

Az átláthatósági törvény hatályon kívül helyezésével egy időben a kormány új szabályozás megalkotására tesz javaslatot, amely összhangban áll az európai uniós joggal - közölte az igazságügyi miniszter. Varga Judit az Európai Unió Bíróságának döntésére utalva jelezte: a törvényszék is megerősítette, hogy átláthatóvá kell tenni a közéletre és a nyilvános vitára jelentős befolyással bíró civil szervezetek finanszírozását.

A Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe vonná az új budapesti parkolóhelyek számának szabályozását a főpolgármester kabinetfőnöke. Balogh Samu Facebook bejegyzésében arra a kormányrendeletre reagált, amely megszűnteti az új lakóépületnél a lakásonkénti legalább másfél parkolóhely létesítésének kötelezettségét.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×